Χαλάρωση τα Χριστούγεννα, αλλά μερικό lockdown ως τις αρχές Ιανουαρίου ανακοίνωσε η Μέρκελ

Πιο χαλαρή (υπό τις συνθήκες) η Ευρώπη, πιο... σφιχτές οι ΗΠΑ

Must Read

Την συνέχεια του μερικού lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε η Άγκελα Μέρκελ για τη Γερμανία, τονίζοντας ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει να αρθούν οι περιορισμοί του Νοεμβρίου.

Έπειτα από διαβουλεύσεις διάρκειας 7,5 ωρών με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων έχει μεν ανακοπεί, αλλά «δεν μπορούμε να σε καμία περίπτωση να αρκεστούμε σε αυτή την μερική επιτυχία. Η προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζεται, χρειάζεται ακόμη μια δυνατή προσπάθεια».

Έτσι, από την 1η Δεκεμβρίου:

  • Θα επιτρέπονται οι ιδιωτικές συναντήσεις έως και πέντε ατόμων από δύο νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών.
  • Από τις 23 Δεκεμβρίου έως και την Πρωτοχρονιά ωστόσο τα άτομα που μπορούν να συναντηθούν θα ανέρχονται σε έως και 10.
  • Τα σχολεία σε όλη τη χώρα θα κλείσουν για διακοπές στις 19 Δεκεμβρίου, αντί για τις 21 ή τις 23 που ήταν προγραμματισμένο, με στόχο τα παιδιά να περιορίσουν τις επαφές τους και να μειωθούν οι πιθανότητες μεταφοράς λοιμώξεων στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων.
  • Οι επιχειρήσεις εστίασης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν μόνο για φαγητό σε πακέτο, ενώ τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να δέχονται μόνο μη-τουριστικές διανυκτερεύσεις και δεν θα πραγματοποιηθούν εντός χώρας διακοπές για σκι έως τις 10 Ιανουαρίου – αντίστοιχα, οι πολίτες παρακαλούνται και να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τουρισμό.

Στην κοινή απόφασή τους, η Καγκελάριος και οι Πρωθυπουργοί καλούν ακόμη τους πολίτες να μην συνωστίζονται στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων και ει δυνατόν, να κάνουν τις αγορές τους ήδη τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, επαναλαμβάνεται η σύσταση προς τους εργοδότες να επιτρέπουν την τηλεργασία, ειδικά κατά τη περίοδο 23.12.2020 – 1.1.2021.

Η υποχρέωση της χρήσης προστατευτικής μάσκας διευρύνεται και από την 1η Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει και τα καταστήματα λιανικής πώλησης αλλά και τους χώρους στάθμευσης.

Όπως τόνισε η Μέρκελ, θα πρέπει επίσης να αποφευχθούν και οι λειτουργίες στις Εκκλησίες για την παραμονή των Χριστουγέννων και τις υπόλοιπες ημέρες, αλλά θα επιδιωχθούν συγκεκριμένες συμφωνίες με την θρησκευτική κοινότητα το προσεχές διάστημα.

Οι ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας δεν θα πρέπει να περάσουν τις γιορτές μόνοι, τόνισε η Καγκελάριος και επισήμανε ότι θα ληφθούν ειδικά μέτρα προκειμένου οι οικογένειές τους να μπορούν να τους επισκεφθούν με ασφάλεια. Κύριο ρόλο θα έχουν σε αυτό τα γρήγορα τεστ αντιγόνου.

Επιπλέον των μέτρων που ανακοινώθηκαν, η νέα συμφωνία ομοσπονδίας και κρατιδίων προβλέπει αυστηρότερους περιορισμούς για τις περιοχές όπου τα κρούσματα ξεπερνούν τις 200 ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες, κάτι που επεδίωξε σθεναρά η Καγκελαρία. Τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιούνται από την κρατιδιακή κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή πάντως πάνω από το όριο βρίσκονται το Βερολίνο ως σύνολο και 62 περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Η Ευρώπη χαλαρώνει, οι ΗΠΑ «σφίγγουν»

Μετά το ρεκόρ κρουσμάτων, το Λος Άντζελες κλείνει τα μπαρ και τα εστιατόρια, παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών, την ώρα όμως που οι χώρες της δυτικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από τη Γαλλία, χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο πληγείσα χώρα, με σχεδόν 260.000 θανάτους μέχρι σήμερα. Οι αρχές του Λος Άντζελες, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, αποφάσισαν να κλείσουν από απόψε και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ – θα λειτουργούν μόνο για να δίνουν φαγητό σε πακέτο.

Ο υπουργός Υγείας της Καλιφόρνιας, Μαρκ Γκάλι, κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες, οικογενειακές συγκεντρώσεις αύριο Πέμπτη, με την ευκαιρία της γιορτής των Ευχαριστιών. Είπε μάλιστα ότι απαγόρευσε στην ίδια τη μητέρα του να πάει να τον δει για να γιορτάσουν μαζί. «Είναι σημαντικό να πείτε όχι, ακόμη και αν πρόκειται για τους κοντινότερους συγγενείς σας», τόνισε.

Οι υγειονομικές αρχές της Ουάσινγκτον κάλεσαν για πρώτη φορά τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους φέτος. Όμως πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν: τα αεροδρόμια είναι γεμάτα όπως ποτέ άλλοτε από την αρχή της πανδημίας και οι ουρές για εξετάσεις μοιάζουν ατελείωτες.

Το γαλλικό πλάνο

Η δυτική Ευρώπη από την άλλη, αρχίζει να δρέπει τους καρπούς της αυστηρής καραντίνας. Η Γαλλία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα χαλαρώσει σταδιακά τους περιορισμούς, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Εάν συνεχιστεί η βελτίωση, σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των μολύνσεων, η καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί μόνο απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (21.00-7.00). Μόνο δύο νύχτες θα μπορούν οι Γάλλοι να κυκλοφορούν ελεύθερα: το βράδυ της 24ης προς την 25η Δεκεμβρίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα ξανανοίξουν από αυτό το Σάββατο, ενώ θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το σπίτι του καθενός, για τρεις ώρες καθημερινά – σήμερα οι Γάλλοι δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται πάνω από 1 χιλιόμετρο από το σπίτι τους. Αντιθέτως τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Χριστουγεννιάτικη «ανάσα» και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Αγγλία, μετά από lockdown τεσσάρων εβδομάδων, στις αρχές Δεκεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει ταυτόχρονα σε ένα πρόγραμμα μαζικών εξετάσεων του πληθυσμού. «Τα Χριστούγεννα αυτά δεν θα είναι φυσιολογικά και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς μέχρι την άνοιξη», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Τα τέσσερα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να χαλαρώσουν προσωρινά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα την περίοδο των Χριστουγέννων για διάστημα πέντε ημερών, έτσι ώστε να μπορούν να… συγχρωτιστούν τα μέλη τριών νοικοκυριών.

Ανεβάζουν ταχύτητα οι εκστρατείες εμβολιασμού

Οι αμερικανικές αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν τους πολίτες, ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εκστρατείες εμβολιασμού, σε μια χώρα όπου την Τρίτη νοσηλεύονταν με Covid-19 περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ.

Η τεράστια υποδομή που απαιτείται για να γίνει η διανομή των εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer/BioNTech είναι έτοιμη, διαβεβαιώνει η Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα διανεμηθούν 6,4 εκατομμύρια δόσεις αμέσως μόλις δώσει το «πράσινο φως» η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Μέχρι τα τέλη του έτους, εκτιμάται ότι θα είναι εφικτό να διανεμηθούν συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις.

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια έκτη σύμβαση για την αγορά εμβολίων, αυτή τη φορά με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna. Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα· η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ήδη ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο την εκστρατεία εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας, καθώς και στους φροντιστές τους και στο προσωπικό αυτών των ιδρυμάτων.

Στη Γαλλία, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στους πιο «ευάλωτους» πολίτες, όμως δεν θα είναι υποχρεωτικοί, όπως είπε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στην Αυστρία, με προτεραιότητα στους επαγγελματίες υγείας, τους συνταξιούχους και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει προσβάλει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μέσα σε 11 μήνες, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Σχεδόν 1,4 εκατ. από αυτούς πέθαναν.

Οι χώρες που μετρούν τα περισσότερα θύματα είναι οι ΗΠΑ (259.976), η Βραζιλία (170.115), η Ινδία (134.699) και το Μεξικό (102.739).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This