Τριγμοί στην παγκόσμια ελίτ: Σόρος εναντίον Μέρκελ!

Ο Σόρος κατηγόρησε προσωπικά τη Γερμανίδα καγκελάριο για την υποχώρηση σε Ουγγαρία και Πολωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Must Read

Το ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία ανάγκασαν την ΕΕ να υποχωρήσει από την κίνησή της να εξαρτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης από τα πρότυπα του «κράτους δικαίου» για να ελέγξει τις πολιτικές τους, εξόργισε τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος το χαρακτήρισε «γερμανική παράδοση» και έστρεψε τα βέλη του στην Άγκελα Μέρκελ.

«Η παράδοση της Μέρκελ και ο χειρότερος από όλους τους πιθανούς κόσμους», γράφει ο Σόρος σε αιχμηρό κείμενό του, με αφορμή τη νίκη Πολωνίας-Ουγγαρίας στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε αρχικά «απαιτήσεις του κράτους δικαίου» στα κράτη μέλη για την εκταμίευση των κονδυλίων για την πανδημία. Το μέτρο θεωρήθηκε ως μέθοδος πίεσης στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες σχετικά με τους νόμους τους για τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, μεταξύ άλλων.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία απάντησαν απειλώντας με βέτο σε ολόκληρο τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, κάνοντας τις Βρυξέλλες να υποχωρήσουν.

Για τον Σόρος, τον γεννημένο στην Ουγγαρία Αμερικανό πολίτη που χρηματοδοτεί την ΜΚΟ «open society» σε όλο τον κόσμο, αυτό ήταν «ο χειρότερος από όλους τους πιθανούς κόσμους» (σ.σ. παράφραση λόγιας έκφρασης του Gottfried Leibniz) και ισοδυναμούσε με «παράδοση» από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με άρθρο του στο Project Syndicate.

«Η Μέρκελ υποχώρησε στους ουγγρικούς και πολωνικούς εκβιασμούς», έγραψε ο Σόρος, κατηγορώντας προσωπικά τη Γερμανίδα καγκελάριο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Είναι «η μοναδική κύρια υπεύθυνη λήψης αποφάσεων για την ΕΕ», υποστήριξε, «την ώρα που ο Πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας προσωρινά αποσπάστηκε από το ζήτημα του λαϊκισμού», περιέγραψε ευφημικά ο Σόρος τα δεινά της χώρας με την ισλαμική τρομοκρατία.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία «αμφισβητούν ξεδιάντροπα τις αξίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε ο Σόρος, ο οποίος ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Πολωνίας «ανελεύθερη», μεγάλο μέρος του βιτριολικού κειμένου του αφιερώθηκε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, του οποίου το «κλεπτοκρατικό καθεστώς έχει κλέψει και υπεξαιρέσει τεράστια ποσά κατά τη δεκαετία του στην εξουσία», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση του Ορμπάν έχει διαλύσει τις ΜΚΟ του Σόρος, τα πανεπιστήμια και άλλα πρότζεκτ στην Ουγγαρία κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Σόρος στράφηκε στις Βρυξέλλες για βοήθεια και τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσπάθησε να καταργήσει την ουγγρική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ανάγκασε τον Σόρος να μεταφέρει το «Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης» στην Αυστρία.

Ο Σόρος ολοκλήρωσε το άρθρο του δηλώνοντας ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι «να εκφράσει την ηθική οργή που πρέπει να αισθάνονται οι άνθρωποι που πίστευαν στην ΕΕ ως προστάτη των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αξιών» (σ.σ. αστεία η διατύπωση αν λάβει κανείς υπόψη τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει στη διάθεσή του για να επηρεάζει πρόσωπα, ΜΜΕ και καταστάσεις).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This