Τετάρτη 16/6/2021

Γερμανός επιδημιολόγος: «Μόνη ελπίδα για να σωθούμε από τον ιό, φαίνεται να είναι ο εμβολιασμός»

Όσα εκτιμούν οι ειδικοί.

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν τεθεί σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν έχει παρατηρηθεί καμία ιδιαίτερη θετική εξέλιξη και οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να προειδοποιούν για τη σοβαρότητα της κατάστασης, με τους πολίτες να αγωνιούν ακόμη περισσότερο για το μέλλον. Μόλις λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στον εφιάλτη του έρχεται να προστεθεί και η μετάλλαξη του Covid-19.

«Είναι σαν να αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά και ξαφνικά να ρίχνουμε πάλι βενζίνη στις φλόγες» λέει ο επιδημιολόγος Καρλ Λότερμπαχ, o οποίος έχει και την ιδιότητα του πολιτικού, αφού είναι ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ως πολιτικός, ο καθηγητής Λότερμπαχ το μόνο που έχει να συμβουλεύσει είναι «να αγωνιστούμε για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διάδοση του νέου στελέχους του ιού με ακόμη πιο αυστηρό lockdown». Ήδη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο ταξιδιωτών από τη Βρετανία. Περιορισμοί που ενδέχεται να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Εάν επιβεβαιωθεί ότι το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο μολυσματικό, τότε θα υποθέσω ότι η απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών από τη Βρετανία θα διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες» λέει ο Καρλ Λότερμπαχ.

Αλλά το μεγάλο ερώτημα των απλών πολιτών είναι αν τα συνεχή lockdowns μπορεί να είναι η μόνη λύση. «Η Ευρώπη έχασε το τρένο με τα αποτελεσματικά μέτρα που πήραν έγκαιρα χώρες όπως η Κίνα και η Αυστραλία» λέει ο καθηγητής Νέχερ. Και τώρα όλες οι ελπίδες «για να υπάρξει φως στην άκρη της σήραγγας» έχουν περιοριστεί στοv εμβολιασμό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ