«Έφυγε» από την ζωή ο Τζορτζ Μπλέικ, Βρετανός πρώην κατάσκοπος που ενήργησε ως διπλός πράκτορας των Σοβιετικών

Must Read

Σε ηλικία 98 ετών πέθανε ο Βρετανός πρώην διπλός πράκτορας, Τζορτζ Μπλέικ, που ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950 που στη συνέχεια διέφυγε στη Μόσχα.

«Σήμερα, ο θρυλικός…Τζορτζ Μπλέικ δεν υπάρχει πια. Αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας, θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ιβάνοφ.

Η ζωή του Μπλέικ

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, αφού δραπέτευσε από την Ολλανδία στο ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπλέικ υπηρέτησε στο Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας έως το 1948, οπότε και προσελήφθη στο υπουργείο Εξωτερικών, ως αντιπρόξενος στη Σεούλ.

Το 1950, το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας είχε ως αποτέλεσμα ο Μπλέικ μαζί με τους άλλους διπλωμάτες να βρεθούν στη φυλακή, όπου εκεί άλλαξε η ζωή του για πάντα. Ο Τζορτζ Μπλέικ «ασπάστηκε» τον κομμουνισμό αφού πρώτα μελέτησε τα κείμενα του Μαρξ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του από τους Βορειοκορεάτες.

Μετά τον επαναπατρισμό του το 1953, τοποθετήθηκε στα γραφεία της Μεγάλης Βρετανίας στο Βερολίνο, όπου είχε πρόσβαση σε πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Το 1959 ξεκίνησε να δουλεύει για την ΜΙ-6 και στάλθηκε στη Μέση Ανατολή για αραβικές σπουδές στο Λίβανο.

Μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 1961, παραδέχθηκε πως λειτουργούσε ως διπλός πράκτορας για τη σοβιετική KGB, έχοντας παραδώσει στην υπηρεσία κάθε σημαντικό έγγραφο που βρέθηκε στην κατοχή του από το 1953. Καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκιση τον Μάιο του 1961, απέδρασε από τη φυλακή Wormwood Scrubs τον Οκτώβριο του 1966 και κατέφυγε στη Σοβιετική Ένωση.

Ο Τζορτζ Μπλέικ τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στην Ρωσία. Το 2012, στα 90ά του γενέθλια, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον βρετανό διπλό πράκτορα για την προσφορά του στην χώρα, η οποία τον θεωρεί ήρωα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This