Δευτέρα 26/7/2021

Έκτακτη άδεια του ΠΟΥ στο εμβόλιο της Pfizer για τις χώρες που δεν διαθέτουν τα μέσα έγκρισης

Για χώρες που δεν έχουν απαραίτητα τα μέσα να προσδιορίσουν γρήγορα από μόνες τους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου

Το κενό των κρατών που δεν διαθέτουν τα μέσα να εγκρίνουν το εμβόλιο της Pfizer ήρθε να γεμίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που χορήγησε, για πρώτη φορά μετά την έναρξη πανδημίας, άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η κίνηση αυτή διευκολύνει σημαντικά τις χώρες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο γρήγορα, αλλά δεν έχουν τρόπο να το ελέγξουν. «Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα για να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19», δήλωσε στην ανακοίνωση η δρ. Μαριάντζελα Σιμάο, αρμόδια στον ΠΟΥ για την πρόσβαση σε φάρμακα.

Αυτή η διαδικασία, την οποία ο ΠΟΥ μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περιπτώσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, επιτρέπει σε χώρες που δεν έχουν απαραίτητα τα μέσα να προσδιορίσουν γρήγορα από μόνες τους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου, να έχουν γρήγορη πρόσβαση στη θεραπεία.

«Η διαδικασία επιτρέπει επίσης στην UNICEF -την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη διανομή εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο- και τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, να αγοράσουν το εμβόλιο για να το διανείμουν σε φτωχές χώρες» συμπλήρωσε ο ΠΟΥ.

Η δρ Σιμάο πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να έχουμε αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψουμε τις ανάγκες των πληθυσμιακών ομάδων που έχουν προτεραιότητα να εμβολιαστούν σε όλο τον κόσμο».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ