Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Οι προσλήψεις στις τηλεπικοινωνίες από τα (λίγα) θετικά της πανδημίας Covid-19 και των lockdowns

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο κλάδος έφτασε να απασχολεί πανευρωπαϊκά 1,043 εκατομμύρια άτομα

Oι προσλήψεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ήταν η παράπλευρη… ωφέλεια που δημιούργησαν οι ιδιαίτερα αυξημένες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες, ειδικά τις περιόδους των lockdowns, που προέκυψαν από την επέλαση της πανδημίας Covid-19.  

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ευρώπη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής Αρχής. Η Eurostat, λοιπόν, διαπιστώνει ότι οι διαταραχές που προκάλεσε η Covid-19 επί ευρωπαϊκού εδάφους είχαν ως έμμεσο αποτέλεσμα την τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, o αριθμός των ατόμων, ηλικίας 20 έως 64 ετών, που απασχολούνταν στις τηλεπικοινωνίες αυξήθηκε απότομα κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020.

Έτσι, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο κλάδος έφτασε να απασχολεί πανευρωπαϊκά 1,043 εκατομμύρια άτομα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και αύξηση 21% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα (το δεύτερο τρίμηνο του 2019).

Όπως αναφέρει το sepe.gr, η αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη έρχεται να ανατρέψει την τάση των τελευταίων ετών, που ήθελε τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού στις εταιρείες του τομέα να μειώνεται. Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι o αριθμός των ατόμων, ηλικίας 20 έως 64 ετών, που απασχολούνται στις τηλεπικοινωνίες μειώνεται σταθερά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, από 1,181 εκατ. άτομο το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε 823.000 το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

«Τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πιθανό να έχουν δώσει ώθηση στην απασχόληση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε.», τονίζει σε σχετικό report της η Eurostat. H ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία διευκρινίζει ότι στους απασχολούμενους στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις ενσύρματες, ασύρματες, δορυφορικές και άλλων τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες.

Αρκετά διαφοροποιημένη η εικόνα της απασχόλησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πάντως, η εικόνα της απασχόλησης ήταν αρκετά διαφοροποιημένη στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Για την ακρίβεια, ο αριθμός των απασχολούμενων στις τηλεπικοινωνίες το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκε σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 σε 9 από τα 24 κράτη-μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων παρέμεινε σταθερός στην Πορτογαλία, ενώ, αντίθετα, η απασχόληση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μειώθηκε στα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη με διαθέσιμα δεδομένα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ