Η πανδημία «έστρωσε» το έδαφος για δεκάδες συγχωνεύσεις και εξαγορές στις Ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες!

Συνολικά 96 τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης πιθανοί στόχοι συγχωνεύσεων και εξαγορών μέσα στο 2021

Must Read

Ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη φαίνεται να δημιουργεί η πανδημία, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η πανδημία κάνει τις ρυθμιστικές Αρχές πιο δεκτικές σε μεγάλες συγχωνεύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του Bloomberg Intelligence. Σύμφωνα με το «Telecommunications 2021 Outlook» του Bloomberg Intelligence, οι χώρες όπου το έδαφος είναι πλέον πιο πρόσφορο για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είναι η Ισπανία και η Σουηδία. Επίσης, η ολλανδική KPN και το BT Group του Ηνωμένου Βασιλείου αναγορεύονται από τους αναλυτές ως οι πιο πιθανοί στόχοι για συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2021.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος δεν επηρεάστηκε όπως άλλοι από την πανδημία, εντούτοις οι τηλεπικοινωνίες είδαν σημαντική μείωση των κερδών και της ανάπτυξής τους, εν μέρει λόγω σημαντικών απωλειών στα έσοδα από την περιαγωγή. Αυτές οι απώλειες δεν αντισταθμίστηκαν από την αυξημένη χρήση δεδομένων, η οποία επήλθε ως αποτέλεσμα των κατά τόπους lockdowns στην Ευρώπη.

«Η αργή ανάπτυξη δεν είναι κάτι καινούργιο για τον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών. Οι ακριβές αναβαθμίσεις δικτύων, συμπεριλαμβανομένου του 5G, και οι “πόλεμοι τιμών” έχουν πλήξει καίρια την κερδοφορία. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς έχουν αντισταθεί σθεναρά σε απόπειρες περαιτέρω συγκέντρωσης της βιομηχανίας, όπως η προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ Three και O2», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Χαλάρωση των αντιστάσεων

Ωστόσο, οι οικονομικές πιέσεις της πανδημίας μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη για μια αλλαγή στη ρυθμιστική στάση στην Ευρώπη. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντιστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν πιο χαλαρές, ειδικά μετά από την κίνηση της Ένωσης τον Ιούνιο να ενθαρρύνει τις διασυνοριακές συμφωνίες, ειδικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών», τονίζουν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές του Bloomberg εξηγούν ότι η πανδημία έχει υπογραμμίσει ακόμη πιο έντονα τη σημασία των ταχύτερων δικτύων. Σε αυτό τον τομέα, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει έδαφος έναντι των βασικών διεθνών ανταγωνιστών της, των ΗΠΑ και της Ασίας, εάν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αποτύχουν να επενδύσουν σε δίκτυα 5G.

«Η επόμενη γενιά ασύρματων ευρυζωνικών επικοινωνιών θα επιτρέψει μια σειρά από νέες δυνατότητες όπως οι “έξυπνες” πόλεις και τα “έξυπνα” εργοστάσια. Ωστόσο, αποτελεί άλλη μια δαπανηρή επένδυση για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες», επισημαίνει η σχετική ανάλυση.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του Bloomberg διενεργήθηκε το διάστημα από 7 Δεκεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου με τους συμμετέχοντες να κατονομάζουν συνολικά 96 τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης ως πιθανούς στόχους συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This