Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Νέα μέτρα στην Ευρώπη για το τρίτο κύμα της πανδημίας

Απαγόρευση από τις 6 το απόγευμα σε οκτώ νέες περιοχές στη Γαλλία, σε επιφυλακή οι καραμπινιέροι στην Ιταλία

Με περισσότερα και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα προσπαθεί η Ευρώπη να ανακόψει το τρίτο κύμα της πανδημίας που κάνει τα εθνικά συστήματα υγείας να… στενάζουν.

Αντιμέτωπη με την απειλή πιο μεταδοτικών παραλλαγών του Covid-19, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα σε οκτώ νέες περιοχές, απόφαση που την έφερε αντιμέτωπη με τους κατά τόπους εκλεγμένους αξιωματούχους που αντιδρούν στα νέα μέτρα, των οποίων την αποτελεσματικότητα αμφισβητούν.

Μεταβαίνοντας στην πόλη Ταρμπ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 6 το απόγευμα σε οκτώ νέους νομούς, υποστηρίζοντας «τα δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα» απέναντι σε μια «επιδημία που δεν υποχωρεί, αλλά ενισχύεται σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας».

Την ίδια στιγμή και η Ρώμη ετοιμάζεται να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τους σχεδόν 500 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ενώ σε επιφυλακή είναι και οι καραμπινιέροι, καθώς υπάρχουν φόβοι πως η μπορεί να προσπαθήσει να κλέψει μέρος των εμβολίων. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δήλωσε πως ο εμβολιασμός «είναι ηθική επιλογή».

Η πιο σκληρή φάση της πανδημίας

Με ανησυχία κοιτούν τις εξελίξεις και στο Βερολίνο, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στη Γερμανία ξεπέρασε το όριο των 40.000. Απαισιόδοξη, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πως οι επόμενες εβδομάδες θα αποτελέσουν «την πιο σκληρή φάση της πανδημίας» και πως τα χειρότερα έπονται. Η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού πήρε χρόνο για να ξεκινήσει, όμως «ο ρυθμός θα επιταχυνθεί», όπως διαβεβαίωσε.

Στην Ισπανία, που επλήγη από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις εδώ και δεκαετίες, η κυβέρνηση με οχηματοπομπές μεταφέρει το εμβόλιο κατά του Covid-19 και τρόφιμα στις περιοχές που έχουν αποκλειστεί από τη χιονοθύελλα Φιλομένα. Στην περιοχή της Μαδρίτης τα σωστικά συνεργεία διέσωσαν 1.500 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί μέσα σε αυτοκίνητα, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στον χορό των περιορισμών έχει μπει και το πριγκιπάτο του Μονακό, που αποφάσισε η απαγόρευση της κυκλοφορίας να γίνεται μία ώρα νωρίτερα. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από σήμερα στις 7 το βράδυ, προκαλώντας το κλείσιμο των εστιατορίων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ