Πραγματοποιήθηκε η 13η και τελευταία εκτέλεση στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ

Εκτελέστηκε ο Ντάστιν Χιγκς για την επίβλεψη της απαγωγής και της δολοφονίας τριών γυναικών

Must Read

Στην 13η και τελευταία εκτέλεση σε ομοσπονδιακό επίπεδο επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, λίγες μόλις ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως έχει τονίσει σε ομιλίες του, θα προσπαθήσει να καταργήσει τη θανατική ποινή.

Πρόκειται για την εκτέλεση του Ντάστιν Χιγκς, 48 ετών, ο οποίος κηρύχθηκε νεκρός στη 1.23 π.μ. τοπική ώρα (08:23 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Φυλακών. Πέντε ώρες μετά την απόφαση για την εκτέλεσή του, η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την έγχυση της φονικής ένεσης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης τον εκτέλεσε με φονικές ενέσεις pentobarbarital, ενός ισχυρού βαρβιτουρικού, στον θάλαμο θανάτου στη φυλακή Τερ Ότ της Ιντιάνα, όπου κρατείτο.

Η δολοφονία που τον «οδήγησε» στην θανατική ποινή

Ο Χιγκς καταδικάστηκε σε θάνατο το 2001 για την επίβλεψη της απαγωγής και της δολοφονίας τριών γυναικών σε ομοσπονδιακό καταφύγιο άγριας ζωής στο Μέριλαντ το 1996: των Τάντζιλ Τζάκσον, Ταμίκα Μπλακ και Μίσαν Τσιν.

Έπειτα από ένα αποτυχημένο τριπλό ραντεβού με τις τρεις γυναίκες, ο Χιγκς και ο συνεργός του Γουίλι Χέινς τους πρότειναν να τις πάνε σπίτι τους όμως αντί για εκεί τις πήγαν στο Patuxent Research Refuge. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Χιγκς έδωσε το όπλο στον Χέινς και του είπε να πυροβολήσει τις τρεις γυναίκες. Ο Χέινς, που ομολόγησε ότι ήταν εκείνος που πυροβόλησε, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο Χιγκς καταδικάστηκε σε θάνατο σε ξεχωριστή δίκη.

Όπως είπε μία δημοσιογράφος που ήταν παρούσα στην εκτέλεση, ο Χιγκσ ακουγόταν ήρεμος«Θα ήθελα να πω πως είμαι αθώος», είπε, αναφέροντας ονομαστικά τις τρεις γυναίκες. «Δεν διέταξα τους φόνους».

Από την πλευρά του, ο Σόουν Νόλαν, ένας από τους συνηγόρους του Χιγκς ανέφερε: «Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε απόψε τη χωρίς προηγούμενο σφαγή 13 ανθρώπων, σκοτώνοντας τον Ντάστιν Χιγκς, έναν μαύρο άνδρα που δεν σκότωσε ποτέ κανέναν, στην επέτειο των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ». Μάλιστα, εξήγησε πως ο Χιγκς πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στην πτέρυγα μελλοθανάτων «σε μοναχικό περιορισμό βοηθώντας άλλους γύρω του, ενώ εργάστηκε ακούραστα εναντίον της άδικης καταδίκης του».

Εκτελέσεις επί προεδρίας Τραμπ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτέλεσε δέκα ανθρώπους πέρυσι, αριθμό τριπλάσιο και πλέον των προηγούμενων έξι δεκαετιών. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποίησε περισσότερες εκτελέσεις από όλες μαζί τις πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με βάση δεδομένων του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Ο Χιγκς ήταν ο 13ος άνθρωπος που εκτελέστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά εκτελέσεων που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι από τον Τραμπ, έπειτα από 17ετή διακοπή σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Από το 1963, μόνο τρεις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πριν από τον Τραμπ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This