Δευτέρα 21/6/2021

Ξεκινά κλινικές δοκιμές το υπερεμβόλιο της συνεργασίας AstraZeneca-Sputnik V

Στην πρώτη και δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν 100 εθελοντές

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που θα είναι ένας συνδυασμός του ρωσικού Sputnik-V με το εμβόλιο της βρετανικής AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm στο Reuters.

Η εταιρεία AstraZeneca, πρώτη είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο τα σχέδιά της να αξιοποιήσει την δυνατότητα της συνεργασίας με Ρώσους επιστήμονες για την δημιουργία ενός συνδυαστικού εμβολίου, πρόθεση την οποία η Μόσχα ερμήνευσε ως ψήφο εμπιστοσύνης στο δικό της εμβόλιο.

Στη συνέχεια δόθηκαν μερικές λεπτομέρειες για το πού και πώς θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές, αλλά ο πρόεδρος της R-Pharm Αλεξέι Ρέπικ, η εταιρεία του οποίου θα παράγει και τα δύο εμβόλια και το Sputnik-V και το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του συνδυαστικού εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κλινικές δοκιμές θα γίνουν στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αργεντινή, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και σε άλλες χώρες.

Πηγή που πρόσκειται στο Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, το οποίο ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε επίσης ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις αρχές Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα είναι μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτούς.

Η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca ήταν 70,4% σύμφωνα με τα ενδιάμεσα στοιχεία της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V που υπήρξε μεγαλύτερη του 91,4% στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, στοιχείο το οποίο ώθησε τους Ρώσους επιστήμονες που αναπτύσσουν το ρωσικό εμβόλιο να προτείνουν την δοκιμή ενός συνδυασμού των δύο εμβολίων.

Και τα δύο εμβόλια γίνονται σε δύο δόσεις, μια αρχική και μια ενισχυτική και βασίζονται στην ίδια επιστημονική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ιούς κοινού κρυολογήματος ως φορείς.

Στην πρώτη και δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν 100 εθελοντές, στους οποίους αρχικά θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και εν συνεχεία, μετά από 29 ημέρες, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ