Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

«Ξεκρέμαστη» η ΕΕ: Ανακοίνωσε περικοπές στις παραδόσεις εμβολίων και η AstraZeneca!

Πανικός στις Βρυξέλλες

Η προσπάθεια εμβολιασμού της Ευρώπης δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα σήμερα, με την AstraZeneca (σ.σ. είναι θέμα ημερών να λάβει άδεια από την ΕΕ) να ανακοινώνει ότι οι αρχικές παραδόσεις εμβολίων στην ήπειρο θα υπολείπονται των αναμενόμενων ποσοτήτων, λόγω δυσλειτουργίας στην παραγωγή.

«Οι αρχικοί όγκοι θα είναι χαμηλότεροι από τους αρχικά αναμενόμενους λόγω των μειωμένων αποδόσεων σε ένα εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού μας», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας σε γραπτή δήλωση, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Η είδηση αυτή δυσχεραίνει την ευρωπαϊκή εκστρατεία ανοσοποίησης που έχει ήδη παρεμποδιστεί από ένα έλλειμμα στην αλυσίδα εφοδιασμού των εμβολίων της Pfizer/BioNTech ενώ αφήνει έκθετη την ΕΕ για την επιμονή της να «ποντάρει» σε πολύ συγκεκριμένα εμβόλια και στρατηγικές, αφήνοντας εκτός άλλες επιλογές.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι η AstraZeneca είχε ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο εμβολιασμού της ΕΕ για μια αλλαγή του προγράμματος παράδοσης και ότι εργάζεται για να μάθει περισσότερα.

«Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη εξέφρασαν βαθιά δυσαρέσκεια για αυτό. Επιμείναμε σε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα παράδοσης βάσει του οποίου τα κράτη μέλη θα πρέπει να σχεδιάζουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους, με την επιφύλαξη της χορήγησης μιας επικουρικής άδειας κυκλοφορίας. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να επιμένει στην AstraZeneca σε μέτρα για την αύξηση της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας των παραδόσεων και την επιτάχυνση της κατανομής των δόσεων», ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη.

«Θα παρέχουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», δήλωσε η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο εκπρόσωπος δεν παρείχε τον αρχικό στόχο όγκου.

Η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων από την AstraZeneca, με την επιλογή για επιπλέον 100 εκατομμύρια, ως μέρος των παγκόσμιων δεσμεύσεων της εταιρείας για παροχή περισσότερων από 3 δισεκατομμυρίων δόσεων.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Rudolf Anschober προειδοποίησε την AstraZeneca ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν «απολύτως απαράδεκτη» και δεν επιβεβαίωσε αναφορές στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία είχε πει στη χώρα ότι θα μπορούσε να παρέχει μόνο 600.000 δόσεις εμβολίου το πρώτο τρίμηνο, αντί για τα 2 εκατομμύρια που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

«Πρέπει να μείνουμε στις συμφωνημένες ποσότητες παράδοσης», δήλωσε ο Anschober.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ