Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021

Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Τζόνσον! (video)

Υπάρχει το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, για να προστατευθούν τα σύνορα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία για τη θνητότητα από τη βρετανική μετάλλαξη κορωνοϊού, καθώς ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε σήμερα πως το συγκεκριμένο στέλεχος που, ως γνωστόν, έχει περάσει και τα σύνορα της Ελλάδας, ενδέχεται να προκαλεί «υψηλότερη θνησιμότητα».      

Ειδικότερα, μιλώντας σε αποψινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε πέρσι στη χώρα, πιθανόν και να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς. «Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή -η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλίαενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που έχει αυξηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown, ωσότου υπάρξουν «χειροπιαστές» ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού λειτουργεί. Τόνισε, επίσης, πως υπάρχει το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν τα σύνορα», όπως είπε, «επειδή δεν θέλουμε, μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουμε στη χώρα (…) να το διακινδυνεύσουμε επιτρέποντας να περάσει μια νέα παραλλαγή» του φονικού ιού.

Και τα δύο εμβόλια αποτελεσματικά

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, πάντως, ότι, με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή. Τα δεδομένα έχουν αξιολογηθεί από επιστήμονες της συμβουλευτικής ομάδας New and Emerging Respiratory Virus Threats, η οποία ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνηση. Ωστόσο, όλα τα στοιχεία βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, με τις μελέτες να έχουν ήδη δείξει ότι μπορεί να εξαπλωθεί ευκολότερα από άλλες μεταλλάξεις του ιού.

Από την πλευρά του, ο Σερ Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη θνητότητα «δεν είναι ακόμη ισχυρά». «Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από αυτούς τους αριθμούς και χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά για να έχουμε ακριβή στοιχεία, αλλά είναι προφανώς ανησυχητικό ότι υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας καθώς και αύξηση της μεταδοτικότητας», εξήγησε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ