Τρίτη 27/7/2021

Επίσημα ακέφαλη η Ιταλία: Ο Κόντε παρέδωσε την παραίτησή του στον Ματαρέλα

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα την Τετάρτη

Ο Τζουζέπε Κόντε υπέβαλε την παραίτησή του στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα (μετά από συνάντηση μισής ώρας), σε έναν πολιτικό ελιγμό τακτικής για τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, που ελπίζει ότι θα του επιτρέψει να οικοδομήσει έναν νέο συνασπισμό.

Η Ιταλία βρέθηκε σε μια νέα πολιτική κρίση την περασμένη εβδομάδα όταν ο Κόντε αντιμετώπισε δύο ψήφους εμπιστοσύνης. «Επέζησε», αλλά έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία του στη Γερουσία, αφού ο προκάτοχός του, Ματέο Ρέντσι, απέσυρε το κόμμα του, Italia Viva, από τον κυβερνώντα συνασπισμό, επικαλούμενος απογοητεύσεις στη διαχείριση της πανδημίας και της ύφεσης από την κυβέρνηση.

Το δελτίο τύπου της ιταλικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Ματαρέλα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με πολιτικά κόμματα την Τετάρτη σχετικά με τον τρόπο επίλυσης αυτής της κρίσης. Επιπλέον, ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει σε «καθήκοντα επιμελητή» ενώ διεξάγονται οι διαβουλεύσεις.

«Έχοντας αποτύχει στις απεγνωσμένες προσπάθειές του να διευρύνει την πλειοψηφία του, ο Κόντε και η κυβέρνησή του αναμένεται να ηττηθούν σε μια νέα ψηφοφορία στη Γερουσία που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo.

Είπε ακόμα ότι η παραίτησή του είναι μια προσπάθεια «να διασφαλίσει τη δική του πολιτική επιβίωση».

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει στον Κόντε την ευκαιρία να διαπραγματευτεί ξανά, αναζητώντας την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ