Κυριακή 1/8/2021

Έπεσαν σε τοίχο (ξανά) οι συνομιλίες ΕΕ-AstraZeneca: «Έλλειψη σαφήνειας και απουσία σχεδίου»

Κακόγουστο σήριαλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η AstraZeneca δεν κατάφεραν να κάνουν πρόοδο και να βρουν σημείο επαφής για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σε ένα ακόμη επεισόδιο της… σαπουνόπερας που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες.

Η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι δεν τα βρήκαν οι δύο πλευρές, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σαφήνειας από την AstraZeneca σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, παρότι κάτι τέτοιο έχει ζητηθεί επίμονα από την ΕΕ.

Το νόημα πίσω από τις λέξεις, είναι πως η συμφωνία για την ποσότητα των εμβολίων που θα έπρεπε να έχουν στα χέρια τους τα κράτη-μέλη το πρώτο τρίμηνο του έτους, πάει… περίπατο.

Η δήλωση Κυριακίδου:

«Εποικοδομητικός τόνος στις επαφές μας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Pascal Soriot στο διοικητικό συμβούλιο εμβολίων, σχετικά με τις παραδόσεις του εμβολίου τους μετά την έγκριση (σ.σ. που αναμένεται). Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και σταθερή. Οι συμβατικές υποχρεώσεις πρέπει να πληρούνται, τα εμβόλια πρέπει να παραδίδονται στους πολίτες της ΕΕ.

Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης και ζητούμε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας εμβολίων που δεσμεύσαμε για το πρώτο τρίμηνο. Θα συνεργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παρέχουμε εμβόλια γρήγορα για τους πολίτες της ΕΕ».

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφότου η AstraZeneca ανακοίνωσε τις καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας τις δυσκολίες για το πρόγραμμα εμβολιασμού της ΕΕ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ