Η διελκυστίνδα συνεχίζεται: Η ΕΕ θέλει να δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την AstraZeneca

Ανεπαρκής η προσφορά της εταιρείας για επιπλέον 8εκ. δόσεις

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca για την τροφοδοσία της Ευρώπης με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση αφού ανακοίνωσε σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη.

«Θέλουμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία σχετικά με τα τμήματα (του συμβολαίου) που πρέπει να καλυφθούν» για λόγους εμπιστευτικότητας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Ανεπαρκής η προσφορά για επιπλέον 8εκ. δόσεις

Η AstraZeneca πρόσφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, προσφορά που κρίθηκε ανεπαρκής από την ΕΕ για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει η περικοπή των ποσοτήτων που αναμένονταν αρχικά, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε δραστική περικοπή των ποσοτήτων εμβολίων που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλούμενη προβλήματα παραγωγής στο εργοστάσιο του Βελγίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στα 31 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters και δήλωσε ότι η AstraZeneca πρόσφερε στην συνέχεια αύξηση κατά 8 εκατομμύρια αυτής της μειωμένης ποσότητας των 31 εκατομμυρίων δόσεων, ώστε οι παραδόσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι τον Μάρτιο να φθάσουν τα 39 εκατομμύρια δόσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ανεπαρκή την προσφορά.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο το οποίο υπεγράφη τον Αύγουστο, η εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο και μέχρι 120 εκατομμύρια «ανάλογα με το πώς διαβάζεται το συμβόλαιο».

Δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία έχει προτείνει να προμηθεύσει το ένα τέταρτο του συμπεφωνημένου όγκου εμβολίων μέχρι τον Μάρτιο, το οποίο μεταφράζεται σύμφωνα με το συμβόλαιο σε «τριψήφιο νούμερο» (120 εκατομμύρια), το οποίο συμπίπτει, μετά την περικοπή, με τα σχεδόν 40 εκατομμύρια δόσεις (από τα 120) στα οποία αναφέρθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή πηγή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This