Σάββατο 31/7/2021

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Πρωταθλήτρια» στις παραβάσεις η Τουρκία

Σπάει τα κοντέρ η Τουρκία

Η Τουρκία έχει γίνει ο πιο παραγωγικός… παραβάτης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ, ECHR), ανέφερε η ηλεκτρονική εφημερίδα Diken.

Μεταξύ 1959 και 2020, διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία διέπραξε 3.309 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, γράφει η Diken επικαλούμενη δεδομένα από το ΕΔΑΔ.

Από τις 97 υποθέσεις που αφορούσαν την Τουρκία το 2020, 85 βρέθηκαν να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία παραβίαση δικαιωμάτων, ανέφερε η διαδικτυακή εφημερίδα. Οι πιο συχνές παραβιάσεις ήταν η ελευθερία της έκφρασης (31 περιπτώσεις), ακολουθούμενη από το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη (21) και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια (16).

Ιστορικά, οι περισσότερες αποφάσεις του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας ήταν σε περιπτώσεις δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, με 953 από το 1959. Την ίδια περίοδο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Τουρκία παραβίασε το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια 787 φορές και το δικαίωμα στην προστασία περιουσίας 688 φορές.

1,09 από κάθε 10.000 άτομα στην Τουρκία έχει υποβληθεί σε απόφαση του ΕΔΑΔ, πάνω από το μισό στον μέσο όρο στα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων από την Τουρκία αυξήθηκε επίσης κατά 27% το προηγούμενο έτος και έφτασε τις 11.750. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των συνολικών περιπτώσεων που περιμένουν να εξεταστούν από το Δικαστήριο, γράφει η Diken.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ