Σάββατο 31/7/2021

Φον ντερ Λάιεν για AstraZeneca: «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις, αλλά τα χειρότερα πέρασαν»

Η Γερμανίδα προβλέπει ότι το δεύτερο τρίμηνο θα παραδοθούν συνολικά 300εκ. δόσεις και από τις τρεις αδειοδοτημένες εταιρείες και ότι εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάστεί το 70% των Ευρωπαίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία θα δημοσιευθεί την Τρίτη, μιλά για τον εμβολιασμό των πολιτών της ΕΕ κατά του κορωνοϊού, αλλά και για το μείζον θέμα με τις καθυστερήσεις των φαρμακοβιομηχανιών.

«Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των Ευρωπαίων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ένα απόσπασμα που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα.

Διαβάστε ακόμα: Σκανδαλώδεις ρήτρες αποκλεισμού ευθύνης και αποζημίωσης υπέρ της AstraZeneca για το εμβόλιο

Σε ότι αφορά την AstraZeneca και την… καταιγίδα που ξέσπασε με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις και όλο τον χαμό που ακολούθησε με το πόσα εμβόλια πήγαν σε χώρες εκτός ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν, είπε: «Περιμένουμε να αναπληρώσει τις δόσεις που έκοψε το πρώτο τρίμηνο… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να ελέγξει τα στοιχεία τα οποία αφορούν τα εμβόλια που παράχθηκαν στην Ευρώπη και πωλήθηκαν σε χώρες εκτός Ε.Ε., από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα. Όταν θα έχουμε στα χέρια μας τα πλήρη στοιχεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις φήμες, θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την AstraZeneca και θα της ζητήσουμε να αναλάβει τις ευθύνες της».

Και πρόσθεσε διατηρώντας την προσέγγιση… μαστίγιο-καρότο: «Προς το παρόν δεν υπάρχει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις. Η Ευρώπη ζητά διαφάνεια σχετικά με το τι έχει παραχθεί, τι έχει εξαχθεί και τι υπάρχει στις αποθήκες». Αλλά, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν «με την AstraZeneca, τα χειρότερα πέρασαν και είναι σίγουρα θετικό το ότι η εταιρία έδειξε βούληση να επιταχύνει την παράδοση εμβολίων».

Διαβάστε ακόμα: «Τρίζει η καρέκλα» της φον ντερ Λάιεν – Γερμανικό «παράθυρο» για ρωσοκινεζικά εμβόλια στην ΕΕ

Η Γερμανίδα ανέφερε ότι μέχρι τώρα στις χώρες μέλη έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τον Φλεβάρη θα προστεθούν άλλα 33 εκατομμύρια και τον Μάρτιο άλλα 55 εκατομμύρια δόσεις.

Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν, συνολικά, 300 εκατομμύρια δόσεις από τις τρεις εταιρίες που έχουν ήδη λάβει το «ελεύθερο» για το εμβόλιό τους.

Αν, τέλος, οι εταιρίες Johnson &Johnson και CureVac λάβουν την αναγκαία έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα προστεθούν άλλα 80 εκατομμύρια δόσεις: «Στο τέλος θα λάβουμε 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια, το τριπλάσιο απ΄ότι χρειαζόμαστε και θα μπορέσουμε και να βοηθήσουμε γειτονικές χώρες της Ένωσης».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι χωρίς τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ αρχικής επένδυσης των Βρυξελλών, οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να παράξουν και να διαθέσουν το εμβόλιο, και ότι «όλες οι εταιρίες που βρίσκονται στην αγορά, συμπεριλαμβάνονται στις παραγγελίες που έχει κάνει η Ε.Ε.».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ