Συνταγματική η δίκη Τραμπ κατά την αμερικανική Γερουσία – Πόσοι Ρεπουμπλικάνοι «αλλαξοπίστησαν»

Για να καταδικαστεί ο Τραμπ από τη Γερουσία χρειάζονται συνολικά 67 ψήφοι

Must Read

Η πλειοψηφία των Αμερικανών Γερουσιαστών ψήφισε υπέρ της πλήρους διεξαγωγής της δίκης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στηρίζοντας το επιχείρημα των Δημοκρατικών ότι η διαδικασία επιτρέπεται με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Με ψήφους 56-44 (έξι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας) η Γερουσία απέρριψε τα επιχειρήματα των δικηγόρων του Τραμπ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι αντισυνταγματικό να διεξαχθεί μια δίκη ενός τέως προέδρου.

Πάντως, για να καταδικαστεί ο Τραμπ από τη Γερουσία, χρειάζεται και η ψήφος 17 Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών μαζί με τους Δημοκρατικούς, για να φτάσει τις 67 που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία στο σύνολο..

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη. Και οι δύο πλευρές θα έχουν δύο ημέρες για να διατυπώσουν τα επιχειρήματά τους προτού η Γερουσία εξετάσει πιθανούς μάρτυρες πριν από την τελική ψηφοφορία.

Οι Γερουσιαστές θα συγκαλούνται κάθε μέρα έως ότου ληφθεί απόφαση.

Το βίντεο των Δημοκρατικών

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ βασίζεται «σε συγκεκριμένα και ισχυρά γεγονότα», υποστήριξε νωρίτερα ο Δημοκρατικός βουλευτής-κατήγορος Τζέιμι Ράσκιν, παρουσιάζοντας, στην έναρξη της δίκης στη Γερουσία, ένα βίντεο από τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου.

Ο Ράσκιν, που ήταν καθηγητής νομικής, υποσχέθηκε ότι θα αποφύγει τα ενοχλητικά, σχοινοτενή «μαθήματα» και έδειξε τα μονταρισμένα πλάνα, διάρκειας δέκα λεπτών, στους γερουσιαστές που τα είχαν βιώσει και δια ζώσης πριν από περίπου έναν μήνα.

Το βίντεο δείχνει τους υποστηρικτές του Τραμπ να γκρεμίζουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του Καπιτωλίου και να χτυπούν αστυνομικούς. Δείχνει επίσης τη στιγμή που οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες της αίθουσας της Βουλής, ενώ οι βουλευτές κρύβονταν, καθώς και τη στιγμή που ένας αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει τη διαδηλώτρια Άσλι Μπάμπιτ, βετεράνο της πολεμικής αεροπορίας, που επιχειρούσε να μπει στο κτίριο από ένα σπασμένο παράθυρο.

Σε μια άλλη σκηνή, ένας ταραξίας ψάχνει στο γραφείο ενός βουλευτή και ακούγεται να λέει: «Κάτι πρέπει να υπάρχει εδώ για να το χρησιμοποιήσουμε εναντίον αυτών των αλητών». Στα ενδιάμεσα, το βίντεο δείχνει αποσπάσματα από την ομιλία του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του, τους οποίους καλεί «να αγωνιστούν διαολεμένα».

Κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 170 αστυνομικοί.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα της διαδικασίας καθαίρεσης» δεδομένου ότι ξεκίνησε όταν ο Τραμπ ήταν ακόμη πρόεδρος και «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Γερουσία έχει τη δικαιοδοσία να τον δικάσει», υπογράμμισε ο Ράσκιν.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This