Τετάρτη 16/6/2021

«Πράσινο φως» και από τον ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων στις φτωχές χώρες

Tην έγκρισή του για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό έδωσε σήμερα o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανοίγοντας, έτσι, το δρόμο για τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων (και) στις φτωχές χώρες.

Η έγκριση αφορά τα εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τα οποία παρασκευάζονται στην Ινδία (Serum Institute) και τη Νότια Κορέα (SKBio) και, χάρη στην συγκεκριμένη απόφαση του ΠΟΥ, χώρες που δεν έχουν τα μέσα να καθορίσουν μόνες τους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός φαρμάκου θα αποκτήσουν γρηγορότερα πρόσβαση σε θεραπείες. Επίσης, ο μηχανισμός COVAX, που τέθηκε σε λειτουργία για να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στο εμβόλιο από όλους, θα μπορέσει, επιτέλους, να βοηθήσει ουσιαστικά.

Κατάλληλο και για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή

«Τώρα έχουμε βάλει στη θέση τους όλα τα κομμάτια για τη γρήγορη διανομή των εμβολίων. Αλλά ακόμη χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγή», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση, οι δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να χορηγηθούν σε όλους τους ενήλικες μέσα σε διάστημα 8-12 εβδομάδων η μία από την άλλη. Επίσης, το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρες όπου κυκλοφορεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πως το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί, σε σύγκριση με εκείνα που έχουν επίσης πάρει την έγκριση του ΠΟΥ για κατεπείγουσα χρήση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ