Αποκάλυψη για τον ύποπτο ρόλο δύο ιδρυμάτων της Τουρκίας στο Στρασβούργο

Μαριονέτες του Ερντογάν στην τουρκική διασπορά

Must Read

Το μακρύ χέρι της Άγκυρας απλώνεται μέχρι την Ευρώπη, καθώς εδώ και χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί -με όλους τους τρόπους- να κινεί τα νήματα του ισλαμισμού σε χώρες της γηραιάς ηπείρου, όχι από… πόνο πρωτίστως θρησκευτικό, αλλά κυριότερα πολιτικό.

Γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά πως οι Τούρκοι που ζουν ως νόμιμοι μετανάστες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, μπορούν εμμέσως να αποτελέσουν πολιτικό μοχλό πίεσης στα κατά τόπους κέντρα αποφάσεων.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Le Parisien να κάνει αποκαλύψεις για την τουρκική κοινότητα στο Στρασβούργο και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν κινεί τα νήματα εκεί όπου δραστηριοποιείται μια κοινότητα περίπου 30.000 ατόμων. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, δύο ιδρύματα στο Στρασβούργο, το Ditib και το Milli Görüs, που λειτουργούν με αρκετά αδιαφανή τρόπο, αποτελούν τους ενδιάμεσους για την εξουσία της Αγκυρας.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως μέσω των ιδρυμάτων αυτών ο Τούρκος πρόεδρος ασκεί ξεκάθαρα πολιτική σε διάφορες χώρες, καθώς -υπενθυμίζεται- οι ιμάμηδες που διορίζονται σε αυτά πληρώνονται και επιλέγονται από την Άγκυρα. Φυσικά αυτή η εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά τρίτων χωρών έχει προκαλέσει συχνά προβλήματα. «Με ποιο δικαίωμα ο κ. Ερντογάν ασχολείται με τη χώρα μας;» είχε διερωτηθεί πρόσφατα και φανερά ενοχλημένος ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας πως «μέσω της θρησκείας ο Ερντογάν ασκεί πολιτική».

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως καθώς από το 2014 οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές στη χώρα τους, ο Ερντογάν κερδίζει περισσότερες αναλογικά ψήφους από αυτούς, παρά από όσους ζουν στην Τουρκία και γίνονται μάρτυρες των ολοκληρωτικών πολιτικών του. «Κυρίως αυτοί οι ψηφοφόροι της διασποράς είναι επίσης πράκτορες που μπορούν να κινητοποιηθούν, έτοιμοι να ξυπνήσουν όσον αφορά καυτά θέματα, όπως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων» αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien.

Κι ενώ η γαλλική εφημερίδα κατήγγειλε αυτά, μείζον πρόβλημα δημιουργούνταν μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία και την Ασφάλεια (NCTV). Όπως υποστηρίζεται σε αυτή, ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν προωθεί μια ορισμένη μορφή ισλαμισμού έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των τάσεων του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στις οργανώσεις της τουρκικής διασποράς στην Ολλανδία, ενώ επισημαίνονται και οι σχέσεις της Τουρκίας με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This