Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «δεν αποτελούν έμπνευση», δηλώνει πρώην επίτροπος του Βρετανικού μουσείου!

Ας επιστραφούν στην Ελλάδα λοιπόν...

Δεν φτάνει που τα έχουν κλέψει, έχουν και παράπονα! Ο λόγος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τους Βρετανούς, που, ενώ δεν έχουν δείξει καμιά πρόθεση εδώ και χρόνια να μας τα επιστρέψουν, τώρα λένε πως ίσως και να πρέπει να επιστραφούν, για να δοθούν οι περίοπτες θέσεις του μουσείου σε άλλα, «πιο ενδιαφέροντα» εκθέματα!

Την πρόταση αυτή έκανε ο γλύπτης και επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου από το 2007 ως το 2015, Άντονι Γκόρμλεϊ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα και το εμβληματικό Βρετανικό Μουσείο να αλλάξει τον προσανατολισμό του. Όπως είπε ο Γκόρμλεϊ, το Μουσείο κατέχει μία από τις πιο πλούσιες συλλογές στον κόσμο και «τις έχει στοιβαγμένες σε αίθουσες μακριά από τα μάτια του κοινού».

Τα εκθέματα από την Αφρική

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, θα ήταν χαρούμενος να δοθούν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μιας και «στην αίθουσα όπου βρίσκονται δεν αποτελούν έμπνευση».

Συμπληρώνει δε πως θα ήθελε τα εκθέματα από την Αφρική να αποτελέσουν τον πυρήνα του Βρετανικού Μουσείου. «Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε εμμονή με τον κλασικό κόσμο», δήλωσε, σύμφωνα με την «Daily Mail», σε συνέντευξή του στο περιοδικό «British Archaeology» και συμπλήρωσε ότι, για παράδειγμα, υπάρχει απόλυτη υποεκπροσώπηση των εκθεμάτων από την Αμερική, τόσο τη Βόρεια, όσο και τη Νότια, καθώς και άλλες περιοχές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ