Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Πανίσχυρος νονός της ναπολιτάνικης Mαφίας που «κινούσε τα νήματα» μέσα από τη φυλακή, πέθανε στα 79 του

Δημιούργησε νέες σχέσεις με εγκληματικές οργανώσεις της Ρώμης και του Μιλάνου, αλλά και με την Ντραγκέτα, την πανίσχυρη καλαβρέζικη Μαφία

Ο πανίσχυρος νονός της ναπολιτάνικης Mαφίας, Ραφαέλε Κούτολο, ο οποίος έπασχε από χρόνια νοσήματα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, στις φυλακές της Πάρμα. Αν και κρατούνταν σε συνθήκες απομόνωσης, ο Κούτολο κατάφερνε επί σειρά ετών να ελέγχει πλήρως τις παράνομες δραστηριότητες της Καμόρα, δίνοντας εντολές μέσα από το κελί του!

Η εγκληματική πορεία του ξεκίνησε το 1970, με δραστηριοποίηση στην παράνομη πώληση τσιγάρων, η οποία στη Νάπολη και σε μεγάλο μέρος του ιταλικού Νότου είχε εξασφαλίσει συχνά την ανοχή των Αρχών. Το 1971 οδηγήθηκε στη φυλακή και εκεί σχεδιάζει τη «μεταρρύθμιση» της ναπολιτάνικης Μαφίας, με δομή πυραμίδας, όπως ακριβώς η Κόζα Νόστρα της Σικελίας.

Ο αρχινονός μετατρέπεται σε προσωπικότητα την οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Με τον Κούτολο η Νέα Οργανωμένη Καμόρα μετατρέπεται σε παραστρατιωτική οργάνωση και βάζει βαθιές ρίζες στο εμπόριο ναρκωτικών και στην απόσπαση χρημάτων από εμπόρους και επιχειρηματίες, μέσω εκβιασμού.

Δραπέτευσε χάρη σε έκρηξη βόμβας

Το 1977 ο «Ντον Ράφαε», όπως τον αποκαλούσαν από ομότιτλο τραγούδι που λέγεται ότι γράφτηκε για εκείνον, μεταφέρεται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, από το οποίο δραπετεύει έναν χρόνο αργότερα, χάρη σε έκρηξη βόμβας. Επεκτείνει και ενισχύει τη δράση του, δημιουργώντας νέες σχέσεις με εγκληματικές οργανώσεις της Ρώμης και του Μιλάνου, αλλά και με την πανίσχυρη μαφία της Καλαβρίας, την Ντραγκέτα.

Η Νέα Οργανωμένη Καμόρα κερδίζει εκατομμύρια από τη διακίνηση κοκαΐνης σε όλη την περιφέρεια της Νάπολης και οι τοπικοί πολιτικοί συχνά κάνουν τα στραβά μάτια. Τα μέλη των φατριών της Καμόρα που δεν θέλησαν να συμμαχήσουν μαζί του στη δεκαετία του ’80 δημιούργησαν τη συμμαχία της Νέας Οικογένειας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στις γειτονιές της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, στη διάρκεια του οποίου χάθηκαν δεκάδες ζωές και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Παράλληλα, μέσα από τη φυλακή ο αρχινονός της Νάπολης κατάφερε να δημιουργήσει στενές σχέσεις και με «εκτροχιασμένους τομείς» των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Τόσο, που φέρεται ότι είχε κύριο ρόλο στην απελευθέρωση του περιφερειακού συμβούλου Τσίρο Τσιρίλο, ο οποίος το 1981 είχε απαχθεί από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ