Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Οι οδηγοί της Uber έχουν εργασιακά δικαιώματα, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας!

Απόφαση-σταθμός για την οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης

Ακόμα μία απόφαση-χαστούκι κατά της Uber πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, που έκρινε την Παρασκευή ότι οι οδηγοί της έχουν εργασιακά δικαιώματα, όπως ο κατώτατος μισθός, καταφέρνοντας σοβαρό πλήγμα όχι μόνο στην εταιρία μίσθωσης οχημάτων, αλλά και σε πολλές άλλες στην οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης.

Η απόφαση είναι αποτέλεσμα της προσφυγής δύο οδηγών το 2016 σε δικαστήριο του Λονδίνου αρμόδιο για εργατικά ζητήματα, το οποίο έκρινε ότι δικαιούνται παροχές, όπως άδεια μετ’ αποδοχών και διαλείμματα ξεκούρασης. Πρόκειται ασφαλώς για απόφαση-σταθμό, καθώς οι οδηγοί της Uber αντιμετωπίζονται αυτήν τη στιγμή ως αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο σημαίνει πως βάσει νόμου δικαιούνται την ελάχιστη προστασία. Η εταιρία, που εδρεύει στη Silicon Valley, κατέθεσε έφεση κατά της αρχικής απόφασης, φτάνοντας έως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ομόφωνη απόρριψη

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει ομόφωνα την έφεση της Uber», δήλωσε ο δικαστής Τζορτζ Λέγκατ. «Η νομοθεσία έχει στόχο να προσφέρει συγκεκριμένη προστασία σε ευπαθείς πολίτες που έχουν περιορισμένο ή και καθόλου δικαίωμα λόγου για τον μισθό και τις εργασιακές τους συνθήκες», ξεκαθάρισε ο δικαστής.

Η Uber επιμένει, ,ωστόσο ότι η ετυμηγορία δεν αφορά το σύνολο των 60.000 οδηγών που έχει σήμερα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων 45.000 στο Λονδίνο, μια από τις βασικότερες παγκόσμιες αγορές της. «Σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου που επικεντρώνεται σε έναν μικρό αριθμό οδηγών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή της Uber το 2016», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας για τη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, Τζέμι Χέιγουντ. «Δεσμευόμαστε να συζητήσουμε με κάθε έναν ενεργό οδηγό, για να κατανοήσουμε τις αλλαγές που θέλουν να δουν», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ