Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Την ώρα που κάποιοι ονειρεύονται ανακατανομή πόρων, ο πλούτος των κροίσων του πλανήτη «εκτοξεύεται» στα $12 τρισ.!

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 500.000.000

Την ώρα που περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ από τον νέο κορωνοϊό, οι ειδήσεις που αφορούν την πραγματικότητα των Αμερικανών φέρνουν άλλοτε τον ζόφο και άλλοτε την ελπίδα.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που διενεργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, τους μήνες της πανδημίας οι άνθρωποι φαίνεται πως ανησυχούν περισσότερο για το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, και ιδίως οι νέοι άνθρωποι, που βλέπουν τις κυβερνήσεις να μη λαμβάνουν μέτρα για να αποκαταστήσουν την ισορροπία. Καθώς ο κορωνοϊός «σφυροκόπησε» την περασμένη χρονιά την παγκόσμια οικονομία, η έρευνα αποτύπωσε επίσης αύξηση κατά 10 μονάδες στο ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη είναι τα σημαντικότερα μέσα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

«Ήταν ένα “χαστούκι” για τους ανθρώπους και τους έκανε να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», δήλωσε ο Ρόναλντ Ίνγκλεχαρτ, ένας εκ των βασικών συντακτών της μελέτης, στο Thomson Reuters Foundation, αναφερόμενος στην πανδημία. «Χρειαζόμαστε κυβερνητική παρέμβαση σε μεγαλύτερη κλίμακα. Δεν θέλουμε μια κρατικά ελεγχόμενη οικονομία, αλλά κάποιοι από τους πόρους χρειάζεται να ανακατανεμηθούν για να εξισορροπηθεί αυτή η ισχυρή τάση», είπε.

Την ίδια στιγμή τα δεδομένα από τους μήνες που παρήλθαν, βέβαια, δείχνουν πως αυτή η τάση ίσως να μην έχει… επιστροφή. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει διπλασιαστεί, σε πάνω από 500.000.000 (σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα η οργάνωση Oxfam), ενώ ο συνολικός πλούτος των κροίσων του κόσμου αυξήθηκε κατά 3,9 τρισ. δολάρια μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2020, στα… 11,95 τρισ. δολάρια!

Eλπίδα από τη Pfizer

Η ελπίδα έρχεται από τα εργαστήρια της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer Inc. και κείμενο που κατέθεσε χθες στο αμερικανικό Κογκρέσο ανώτερο στέλεχός της. Το εμβόλιο της Pfizer για τον νέο κορωνοϊό είναι το ένα από τα δύο που έχουν λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA).

Η Pfizer λογαριάζει ότι θα παραδίδει πάνω από 13.000.000 δόσεις του προϊόντος της σε εβδομαδιαία βάση στις ΗΠΑ, αρχίζοντας από τα μέσα Μαρτίου, ποσότητα διπλάσια από ό,τι στις αρχές του τρέχοντος μήνα. Επιπροσθέτως, η Pfizer σκοπεύει να έχει προμηθεύσει με 300.000.000 δόσεις τις ΗΠΑ στο τέλη Ιουλίου, ενώ ολόκληρο το 2021 έχει σκοπό να παραχθούν τουλάχιστον 2 δισ. δόσεις για παγκόσμια χρήση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ