Το σκάνδαλο που μπορεί να τσακίσει την τουρκική οικονομία: Ιράν, Halkbank, Ερντογάν και Τραμπ

Spiegel: Μία χρεοκοπία της Halkbank θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα για την τουρκική οικονομία

Must Read

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel καταπιάνεται με την κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, η οποία έχει τη δύναμη να… καταρρίψει την οικονομία της χώρας.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν σε δίκη», οι Γερμανοί επισημαίνουν ότι η δίκη που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη τις προσεχείς εβδομάδες, θα διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ, στο οποίο θα απαντηθεί το ερώτημα: Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν;

Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (βοηθούσε τον Ερντογάν μπας και απαλλαχτεί η Halkbank, σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον), αλλά και ο αμφιλεγόμενος Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Reza Zarrab.

Το Spiegel τονίζει τις συνέπειες ενδεχόμενης καταδίκης της τράπεζας για την τουρκική οικονομία:

«Αν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της. Ήδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbank θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση».

Η δίκη έχει επίσης και γεωπολιτική διάσταση: Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν μπορεί να ερευνήσει το ερώτημα εάν οι Τούρκοι πολιτικοί, μέχρι τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, συμμετείχαν στις παραβιάσεις κυρώσεων. Ο Ερντογάν, φυσικά, δεν μπορεί να καταστεί νομικά υπεύθυνος στις ΗΠΑ λόγω της ασυλίας που απολαμβάνει ως αρχηγός κράτους.

Τα στοιχεία που ενοχοποιούν τη Halkbank φαίνεται να είναι συντριπτικά. Ο Zarrab έδωσε μια… σαρωτική ομολογία και οι ανακριτές έχουν επίσης πρόσβαση σε έγγραφα που Τούρκος αστυνομικός παρέδωσε κρυφά στις ΗΠΑ το 2017.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This