Τετάρτη 16/6/2021

AstraΖeneca: Πιο επικίνδυνη η αναστολή των εμβολιασμών, παρά οι επιπλοκές από το εμβόλιο!

Αυτό υποστηρίζουν Γερμανοί γιατροί και επιστήμονες

Μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να κάνει η αναστολή εμβολιασμών, παρά οι ενδεχόμενες επιπλοκές που προκαλεί το εμβόλιο της AstraΖeneca, υποστηρίζουν Γερμανοί γιατροί!

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Ιένας, Ματίας Πλετς, δήλωσε ότι «η απόφαση της Δανίας προκαλεί ίσως μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου της Astrazenecα, για τις οποίες επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε καν εάν είναι επιπλοκές του εμβολίου. Οι θρομβώσεις που περιστασιακά καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ συχνές σε σοβαρά ασθενούντες με Covid-19. Με την αναστολή των εμβολιασμών στη Δανία για δύο εβδομάδες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα προσβληθούν περισσότεροι άνθρωποι τώρα από την Covid-19, παρά χωρίς αυτήν την απόφαση και περίπου το 5% από αυτούς θα προσβληθεί σοβαρά. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να εμφανιστούν περισσότερες θρομβώσεις».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κλινικής Σβάμπινγκ του Μονάχοτ, Κλέμενς Βέντνερ, δήλωσε ότι «η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraΖeneca, μεταξύ άλλων στην Δανία, είναι μια αρνητική είδηση, η οποία βλάπτει συνολικά την εικόνα του εμβολίου και την ίδια την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο αριθμός των θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλότερος από τα τυχαία περιστατικά που εμφανίζονται στατιστικά στον πληθυσμό. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει βάσει των επιστημονικών δεδομένων λόγος να αμφισβητηθεί η ασφάλεια του εμβολίου αυτού».

Επίσης, ο ερευνητής εμβολίων Λάιφ Έρικ Ζάντερ του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου θεωρεί απίθανη τη σχέση μεταξύ των παρατηρούμενων θρομβώσεων και του εμβολίου. Η Γερμανία, πάντως, δεν αναστέλλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraΖeneca, με το αρμόδιο Ινστιτούτο Πάουλ Έλριχ (PEI) να ανακοινώνει το βράδυ της Πέμπτης ότι, κατά την άποψή του, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των γνωστών κινδύνων.

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως στον κατάλογο των ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 θα πρέπει να προστεθούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα, έπειτα από αντιδράσεις αυτού του τύπου που εντοπίσθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ