Κυριακή 1/8/2021

Κουκούλωμα; Διέρρευσαν τα αποτελέσματα της «έρευνας» για την Ουχάν

Αποκάλυψαν το αποτέλεσμα έρευνας του ΠΟΥ στην Ουχάν, που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα!

H θεωρία ότι ο νέος κορωνοϊός… έφυγε από εργαστήριο της Ουχάν εγκαταλείπεται από τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνούν τις συνθήκες έναρξης της πανδημίας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει Κινέζος επιστήμονας, εν αναμονή της κοινής έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα η κοινή επιτροπή ΠΟΥ και Πεκίνου, μετά την επίσκεψη κλιμακίου του οργανισμού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Ουχάν.

Eρωτήματα για τη διαφάνεια

Η πρεμούρα του επικεφαλής της κινεζικής συμμετοχής στην επιτροπή Λιανγκ Γουάνιαν να δώσει στοιχεία για την έκθεση, που σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εγείρει και νέα ερωτήματα για τη διαφάνεια της διαδικασίας. Ο Γουάνιαν δήλωσε στα κινεζικά κρατικά μίντια ότι η θεωρία της διαρροής του ιού από το εργαστήριο έχει χαρακτηριστεί «εξαιρετικά απίθανη» και δεν θα διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ έσπευσε να πει ότι η καθυστέρηση στην παρουσίαση της έκθεσης του κοινού πάνελ επιστημόνων δεν οφείλεται σε διαφωνίες μεταξύ των ειδικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί εξέτασαν μια σειρά από θεωρίες για το πώς ο ιός αυτός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους, με τις νυχτερίδες να στοχοποιούνται ως βασικοί ύποπτοι. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον αλλά και άλλες κυβερνήσεις δείχνουν να είναι σίγουρες ότι η πανδημία δεν προκλήθηκε από φυσική διαδικασία, αλλά από διαρροή ή ατύχημα που προέκυψε από το εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν.

Απίθανο να διέρρευσε από το εργαστήριο

Η αποστολή του ΠΟΥ που βρέθηκε στο σημείο μηδέν της πανδημίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αν μη τι άλλο, δεν διευκολύνθηκε ιδιαίτερα στην ερευνητική της δουλειά από τις τοπικές Αρχές και τους Κινέζους επιστήμονες. Ο Γουάνιαν, ωστόσο, στη συνέντευξή του είπε ότι οι ειδικοί επισκέφτηκαν το ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν και υποστήριξε ότι είχαν μια «ειλικρινή και βαθιά επικοινωνία» με τους εκεί ειδικούς. «Μετά τις επιτόπιες επισκέψεις και την έρευνα, η ομάδα ειδικών συμφώνησε ομόφωνα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να διέρρευσε από το εργαστήριο. Οπότε οι μελλοντικές αποστολές για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού δεν θα εστιάζουν πια σε αυτήν την περιοχή, εκτός και αν προκύψουν νέα στοιχεία» κατέληξε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ