Τετάρτη 28/7/2021

Η Νότια Αφρική «ξεφορτώθηκε» όσα εμβόλια της AstraZeneca είχε, πουλώντας τα!

Ως λόγος παρουσιάστηκε η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού

Η Νότια Αφρική πούλησε το ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που είχε στην κατοχή της και θα διανεμηθούν τώρα σε 14 άλλες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η Νότια Αφρική είχε αναστείλει στα μέσα Φεβρουαρίου την εκστρατεία ανοσοποίησης για την Covid-19, που επρόκειτο αρχικά να γίνει με το σκεύασμα της AstraZeneca, αφού εκφράστηκαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου απέναντι στην τοπική παραλλαγή του κορωνοϊού. Αμέσως μετά, η Πρετόρια ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει αυτές τις δόσεις στην Αφρικανική Ένωση.

Ο υπουργός Ζουέλι Μκίζε στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε» η πώληση των εμβολίων της AstraZeneca που είχε αγοράσει η χώρα. Τα πρώτα εμβόλια θα σταλούν αρχικά σε εννέα χώρες ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει η αποστολή και σε άλλες πέντε.

Η Νότια Αφρική επρόκειτο να ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης των 59 εκατομμυρίων κατοίκων της τον Φεβρουάριο, με τα εμβόλια αυτά που παρασκευάστηκαν από το Serum Institute της Ινδίας. Όμως η κυβέρνηση ανέστειλε το πρόγραμμα αφού μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ, στο Γιοχάνεσμπουργκ, έδειξε ότι το βρετανικό εμβόλιο είχε «περιορισμένη» αποτελεσματικότητα απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή του SARS-CoV-2, την αποκαλούμενη 501Y.V2.

Η Αφρικανική Ένωση, η οποία έχει εξασφαλίσει 270 εκατομμύρια εμβόλια για τις χώρες-μέλη της, έχει δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να αποκλείσει» το σκεύασμα της AstraZeneca.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ