Τα σκάνδαλα «ρίχνουν» τη Μέρκελ – Τρεις δικαστικές έρευνες για χρηματισμό και κακοδιαχείριση μειώνουν τα ποσοστά της

Οι δικαστικές έρευνες φαίνεται να βάζουν τέλος στην πολιτική καριέρα της Μέρκελ

Must Read

Oι βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας απέχουν περίπου έξι μήνες. Τίποτε όμως δεν θα μοιάζει με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν. Η Άνγκελα Μέρκελ, η μέχρι σήμερα σιδηρά κυρία της Ευρώπης, φοβάται ότι θα κλείσει το κεφάλαιο της πολιτικής καριέρας της όχι με διθύραμβους αλλά με γδούπο, αφήνοντας τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU σε βαθιά κρίση.

Ο Σοσιαλδημοκράτης, Όλαφ Σολτς (SPD) ατενίζει το μέλλον με… αγωνία, καθώς πρώτη φορά το κόμμα του οδεύει προς την τρίτη θέση, πίσω από τους Πράσινους. Πάντως, ώσπου να φτάσει η στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες, υπάρχει κάτι για το οποίο ανησυχούν και οι δύο εταίροι: τα σκάνδαλα. Σκάνδαλα στην αυλή της καγκελαρίας, στην αυλή πρωτίστως της «μητερούλας των Γερμανών».

Ο Όλαφ Σολτς

Το «Μάσκα gate»

Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο έχει λάβει την ονομασία «Μάσκα gate», καθώς αφορά την προμήθεια υλικού το οποίο ήταν αναγκαίο για την πανδημία. Οι Αρχές έχουν ήδη αρχίσει έρευνα, ενώ τρεις βουλευτές του CDU έχουν υποβάλει την παραίτησή τους, καθώς, μέσω των εταιριών τους, φέρεται ότι αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την πώληση μασκών στην ομοσπονδιακή και σε κρατιδιακές κυβερνήσεις. Η τελευταία παραίτηση ήταν αυτή του Άλφρεντ Ζάουτερ, μέλους του Κοινοβουλίου της Βαυαρίας και της CSU, εταίρου του CDU. Ο Ζάουτερ ερευνάται σχετικά με καταγγελίες ότι χρηματίστηκε για να κλείσει συμβόλαια προμήθειας μασκών.

Ερευνα διεξάγεται και για τις κατηγορίες σε βάρος του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Γκέοργκ Νισλάιν, ο οποίος κατηγορείται ότι πήρε 650.000 ευρώ σε προμήθεια για την αγορά υλικού.

Το «Der Spiegel» αποκάλυψε, επίσης, ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο προστατευτικές μάσκες από εταιρία της οποίας στέλεχος είναι ο Ντάνιελ Φούνκε, σύζυγος του υπουργού Γενς Σπαν. Σύμφωνα με το περιοδικό, η εκδοτική εταιρία Burda (των γνωστών περιοδικών μόδας), η οποία ελέγχει, μεταξύ άλλων, το 10% εταιρίας κατασκευής μασκών στη Σιγκαπούρη, προμήθευσε το υπουργείο Υγείας με 570.000 μάσκες τύπου FFP-2. Οπως αποκάλυψε η «Die Welt», «το υπουργείο του Γενς Σπαν παραδέχτηκε ότι ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό 210 συμβάσεις σε διάφορες εταιρίες, συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ».

Το lobbying στους Αζέρους

Εταιρία κατασκευής μηχανικών αναπνευστήρων αποκάλυψε ότι δέχτηκε πίεση από τον υφυπουργό Οικονομίας Τόμας Μπαράις προκειμένου να παραδώσει νωρίτερα την παραγγελία του Αζερμπαϊτζάν. Ο ίδιος απέρριψε τον ισχυρισμό και έκανε λόγο για βοήθεια «σε ανθρώπινο επίπεδο» και σε κάθε περίπτωση χωρίς ανταλλάγματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου RND, ο κ. Μπαράις, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, τηλεφώνησε στην ηγεσία της εταιρίας Loewenstein Medica, με έδρα τη Ρηνανία-Παλατινάτο, προκειμένου να ζητήσει ταχύτερη παράδοση της παραγγελίας των Αζέρων.

Εν τω μεταξύ, μια στενή συνεργάτιδα της Μέρκελ κατέρρευσε δίπλα στον σύζυγό της κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους από την Κούβα στη Φρανκφούρτη. Η 53χρονη Κάριν Στρεντζ, που τελικά πέθανε, διερευνούνταν, μαζί με δύο βουλευτές, από τις γερμανικές Αρχές για δοσοληψίες με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Η ομάδα των τριών βουλευτών του CDU φέρεται ότι λάμβανε χρήματα από το απολυταρχικό αζέρικο καθεστώς, με αντάλλαγμα το σχετικό lobbying.

Wirecard: Το πιο «βαρύ» σκάνδαλο

Το σκάνδαλο, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο μεταπολεμικά στη Γερμανία σε επίπεδο διαφθοράς, θα οδηγήσει την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Bundestag τον ερχόμενο μήνα, μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Η αιτία είναι ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η κυβέρνηση, εν γνώσει και των δύο, εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο διάσωσης της Wirecard μόλις τρεις μέρες προτού υποβάλει αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της (25 Ιουλίου) και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι πρακτικά ήταν τόσο εκτεθειμένη διεθνώς, που δεν μπορούσε να επιβιώσει. Στις 22 Ιουλίου, λίγες ώρες αφότου η διοίκηση της Wirecard είχε δημοσιοποιήσει την ύπαρξη μιας «μαύρης τρύπας», ύψους 1,9 δισ. ευρώ, στους ισολογισμούς της, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γεργκ Κούκις έστειλε ένα υπόμνημα εννέα σελίδων προς τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με το οποίο τον ενημέρωνε ότι η εταιρία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, ενώ παρουσίαζε ένα σχέδιο για τη διάσωσή της με κεφάλαια της κρατικής τράπεζας KfW.

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία

Η αυλαία της φετινής εκλογικής χρονιάς άνοιξε με τις αναμετρήσεις σε Βάδη- Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο. Στην πρώτη από τις επτά μάχες της κάλπης ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος του CDU, Αρμιν Λάσετ πήρε μια γεύση από τις δυσκολίες που θα ακολουθήσουν. Τα εκλογικά ποσοστά της Χριστιανικής Ενωσης (CDU / CSU) υπέστησαν καθίζηση. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το αλλοτινό χριστιανοδημοκρατικό προπύργιο, ο Βίνφριντ Κρέτσμαν των Πρασίνων κατάφερε να βγει ενισχυμένος. Στη Ρηνανία-Παλατινάτο κατά παρόμοιο τρόπο το CDU περιορίστηκε στο 27,4%, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 4,4%. Νικήτρια αναδείχθηκε η πρωθυπουργός Μαλού Ντράιερ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο μόλις δύο μηνών αρχηγός του CDU Αρμιν Λάσετ, με δεδομένο ότι πρώτη φορά έχει ανοίξει η συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Πολλοί στο CDU θεωρούν καλύτερη εναλλακτική τον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ, αναλυτές όμως εκτιμούν ότι δεν έχει κανέναν λόγο να χρεωθεί τα προβλήματα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Forsa, η υποστήριξη προς τους συντηρητικούς της Μέρκελ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν χρόνο. Βασικές αιτίες της δυσαρέσκειας των πολιτών είναι η διαχείριση της πανδημίας αλλά και τα σκάνδαλα με μέλη του CDU.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This