Πέμπτη 29/7/2021

Η «κατάρα των Φαραώ» στη… Διώρυγα του Σουέζ

Αιγύπτιοι συνδέουν αρχαίους θρύλους με την κρίση στη Διώρυγα του Σουέζ

Αιγύπτιοι χρήστες των social media αποδίδουν την κρίση στη Διώρυγα του Σουέζ στην «κατάρα του Φαραώ», αλλά και μερικά ακόμα παράξενα συμβάντα που έχουν σημειωθεί στη χώρα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Το πλοίο «Ever Given» που μπλόκαρε τη Διώρυγα, ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην πόλη Σοχάγκ, πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας και η κατάρρευση δεκαώροφου κτιρίου στο Κάιρο συνδέονται, σύμφωνα με πολλούς, με την απόφαση των Αρχών να μετακινήσουν 22 μούμιες από το Αιγυπτιακό Μουσείο της πλατείας Ταχρίρ στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στη Φουστάρ, στις 3 Απριλίου. Ανάμεσα στα εκθέματα που θα μεταφερθούν είναι και οι μούμιες του βασιλιά Ραμσή Β’ και της βασίλισσας Νεφερτάρι.

Οι μούμιες

«Ο θάνατος θα έρθει γρήγορα για όσους διαταράσσουν τη γαλήνη του βασιλιά» αναφέρει η κατάρα του Φαραώ, την οποία επικαλούνται οι χρήστες του twitter, εκτιμώντας ότι η επικείμενη μετακίνηση των εκθεμάτων ευθύνεται για όσα δεινά έχουν βρει την Αίγυπτο τις τελευταίες μέρες. Ο αρχαίος θρύλος αναφέρει ότι όποιος ενοχλήσει τις μούμιες της αρχαίας Αιγύπτου θα αντιμετωπίσει την κατάρα που έριξαν στους τάφους τους, κατά την ταφή τους, μυθικοί ιερείς. Οι θάνατοι αρκετών αρχαιολόγων που συμμετείχαν σε τέτοιες εκσκαφές κατά το παρελθόν συνέβαλαν στη διατήρηση του θρύλου.

Αν και τα social media έχουν στην κυριολεξία πλημμυρίσει από αναρτήσεις που συνδέουν τα γεγονότα με την κατάρα του Φαραώ, ο διεθνούς φήμης αιγυπτιολόγος Ζαχί Χαβάς διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Ο Χαβάς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Arabiya εξήγησε ότι οι θάνατοι των αρχαιολόγων αυτών οφείλονταν σε μικρόβια που υπήρχαν μέσα στους τάφους και τόνισε ότι η μεταφορά των αρχαιοτήτων θα γίνει με σεβασμό και θα διαρκέσει μόλις 40 λεπτά.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ