Ηνωμένο Βασίλειο: Στις 30 οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Την ίδια στιγμή ο Φάουτσι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μη χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca

Must Read

Τριάντα περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι εδώ, ανακοίνωσε ο αρμόδιος εποπτικός φορέας, αυξάνοντας κατά 25 αυτές για τις οποίες γινόταν λόγος ως χθες.

Ο οργανισμός φαρμάκων και προϊόντων υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αναφορά για περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με στελέχη του MHRA, ο οργανισμός συνεχίζει να πιστεύει ότι τα δυνητικά οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca, που η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία ανέπτυξε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πολύ μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους οι λήπτες του να παρουσιάσουν θρομβώσεις.

Ορισμένες χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ άλλες ξανάρχισαν τις εκστρατείες ανοσοποίησης που διεξάγουν, καθώς η έρευνα για τα σπάνια – αλλά μερικές φορές πολύ σοβαρά – περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του συνεχίζεται.

Τη 18η Μαρτίου, ο MHRA έκανε λόγο για 5 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο επί συνόλου 11 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί. Χθες έκανε λόγο για 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιστατικά άλλων θρομβώσεων επί συνόλου 18,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να μη χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια στιγμή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος της προεδρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κορυφαίος επιδημιολόγος δήλωνε στο Reuters ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μη χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμη κι αν εξασφαλίσει έγκριση από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα.

Ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, έκρινε ότι η Ουάσινγκτον έχει εξασφαλίσει επαρκή αριθμό δόσεων εμβολίων χάρη τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ανοσοποιηθεί όλος ο αμερικανικός πληθυσμός, το φθινόπωρο.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν τις δόσεις του προϊόντος της AstraZeneca που έχουν σε απόθεμα, απάντησε «αυτό είναι ακόμη στον αέρα. Η γενική αίσθησή μου είναι πως με βάση τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με διάφορες εταιρείες, θα έχουμε αρκετά για να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες χωρίς να καταφύγουμε στη (χρήση του εμβολίου της) AstraZeneca».

Σύμφωνα με τον Δρ. Φάουτσι, με την ποσότητα των δόσεων που αναμένεται να παραδοθούν στις ΗΠΑ «από την Johnson & Johnson, τη Novavax και τη Moderna, αν υπογράψουμε συμβόλαια για επιπλέον ποσότητες» είναι πολύ πιθανό «πως θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για όσες επαναληπτικές δόσεις χρειαστούν, αλλά αυτό δεν μπορώ να το πω με απόλυτη σιγουριά ακόμη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This