Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

ΕΜΑ: Την Πέμπτη, το αργότερο, η επίσημη εκτίμηση για θρομβώσεις και AstraZeneca

«H αρμόδια επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα»

«Ακόμη είναι νωρίς για συμπεράσματα» επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του επικεφαλής εμβολίων περί συσχετισμού μεταξύ θρομβώσεων και εμβολίου της AstraZeneca, με τις σχετικές ανακοινώσεις της αρμόδιας επιτροπής να έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη το αργότερο. 

Ειδικότερα, αύριο ή μεθαύριο αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η εκτίμηση του ΕΜΑ αναφορικά με την πιθανή σύνδεση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) και θρόμβων που ενδεχομένως να προκύπτει μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής AstraZeneca. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η αρμόδια επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε μέσω ανάρτησης ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΕΜΑ και «αναμένει την εκτίμηση του Οργανισμού» αργά, την ερχόμενη Τετάρτη.

Θα επιβεβαιωθεί από τον ΕΜΑ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. «Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται», συμπλήρωσε ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, προσθέτοντας ότι ο σύνδεσμος αυτός του εμβολίου με τις θρομβώσεις θα επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό τις επόμενες ώρες.

«Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες συνδέονται με το εμβόλιο. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο», κατέληξε ο Καβαλέρι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ