Παταγώδης η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέτωπο των εμβολιασμών

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι ο πρώτος βασικός στόχος της Κομισιόν -ο εμβολιασμός των άνω των 80- απέχει πολύ από το να επιτευχθεί

Must Read

Όσο φιλόδοξος -ομολογουμένως- και να φάνταζε ο σχεδιασμός των Βρυξελλών αναφορικά με τα εμβολιαστικά προγράμματα των κρατών-μελών, τα στοιχεία των πρώτων τριών μηνών δείχνουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το πλάνο δεν βγήκε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε παταγωδώς στο πρώτο τεστ της πανδημικής περιόδου, τον αγώνα των εμβολιασμών, καθώς δεν κατάφερε όχι μόνο να πετύχει, αλλά ούτε καν να προσεγγίσει τον στόχο που οι ίδιοι οι θεσμοί της είχαν θέσει. Σκοπός της Κομισιόν ήταν να έχει εμβολιαστεί το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών έως τα τέλη Μαρτίου και τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) μαρτυρούν ότι οι περισσότερες χώρες απέχουν μακράν από την επίτευξή του, παρότι οι ρυθμοί εμβολιασμού έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα στοιχεία απεικονίζουν μια πραγματικότητα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς μόλις πέντε χώρες των «27» (Μάλτα, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία και Πορτογαλία) είχαν εμβολιάσει έως τις αρχές του τρέχοντος μήνα το 80% των πολιτών άνω των 80 ετών. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη όγδοη θέση.

Εξίσου κακές είναι και οι εθνικές επιδόσεις όσον αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών, αφού από τις 14 χώρες που είχαν θέσει ως ομάδα προτεραιότητας, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, μόνο τέσσερις πέτυχαν τον στόχο (Εσθονία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Ισπανία). Η χώρα μας βρίσκεται στην ενδέκατη θέση ανάμεσα στις 14, με εμβολιασμένο το 52,2% του υγειονομικού προσωπικού.

Οι αριθμοί, που ποτέ δεν ψεύδονται, δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως, έρχονται να επιβεβαιώσουν μια πραγματικότητα που είναι ήδη αισθητή στη Γηραιά Ήπειρο: Οι εμβολιασμοί γίνονται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς. Γι’ αυτό ευθύνονται τόσο οι χειρισμοί του «μπλοκ» όσο και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Eπιβεβαιώνονται οι φόβοι για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων

Ωστόσο, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο εφοδιασμός το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα εξελιχθεί ομαλά -κάτι εξαιρετικά απίθανο-, οι «27» θα έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ώσπου να εκπληρώσουν τον στόχο της Κομισιόν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού.

Το πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας το ίδιο θέμα και σχεδόν επιβεβαιώνοντας τους φόβους για την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμα: «Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. θα διαθέτουν αρκετά εμβόλια κατά της Covid-19 για να εμβολιάσουν την πλειονότητα των πολιτών τους έως το τέλος Ιουνίου».

Το πρακτορείο ωστόσο -που επικαλείται εσωτερικό υπόμνημα της Ε.Ε.- διευκρινίζει λίγο αργότερα πως, κάνοντας λόγο για τις «περισσότερες χώρες της Ε.Ε.», στην πραγματικότητα εννοεί τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, οι οποίες θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν πλήρως πάνω από το 55% του πληθυσμού τους έως το τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This