Παρασκευή 14/5/2021

Κύπρος: Ορατά τα οφέλη του εμβολιασμού με ραγδαία μείωση κρουσμάτων στους 70+

Την ίδια ώρα στις πιο μικρές ηλικίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση, τόσο στα κρούσματα, όσο και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία

Αισιόδοξα τα νέα που μάς έρχονται από Κύπρο μεριά, καθώς, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας Κύπρου, ο εμβολιασμός δρα ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου νόσησης και νοσηλείας λόγω Covid-19

Αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύουν τα δεδομένα που συλλέγονται από τη Μονάδα σε σχέση με τα κρούσματα και τις νοσηλείες, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, την ώρα που στις πιο μικρές ηλικίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών στις ηλικίες 70 ετών και άνω, λόγω εμβολιαστικής κάλυψης, την ώρα που 6 στα 10 κρούσματα την περίοδο 1-10 Απριλίου αφορούσαν άτομα ηλικίας 19-50 ετών.

Ειδικότερα, από το σύνολο των 4.737 κρουσμάτων, τα 1.008 (21,3%) αφορούσαν άτομα ηλικίας 19-29, τα 907 (19,1%) άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-39 και τα 707 (14,9%) άτομα ηλικίας 40-49. Την ίδια περίοδο, επίσης, καταγράφηκαν 579 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών, η οποία αυτό το διάστημα έχει προτεραιότητα για εμβολιασμό, βάσει του εμβολιαστικού προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Στον αντίποδα, στο ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν λάβει ήδη τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου, έχουν μειωθεί σημαντικά, αποτελώντας μόλις το… 4% του συνόλου (188)!

Παρόμοια η κατάσταση και στις νέες εισαγωγές ασθενών

Παρόμοια είναι και η κατάσταση που καταγράφεται στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, την περίοδο 1-10 Απριλίου, ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων σε θαλάμους Covid-19 ήταν τα 62,5 έτη και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας η διάμεση ηλικία ήταν τα 60,5 έτη. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τη διαπίστωση ότι ολοένα και περισσότερα άτομα νεαρότερης ηλικίας εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία και χρήζουν νοσηλείας.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάγκη για προώθηση και συνέχιση το ταχύτερο του εμβολιαστικού προγράμματος. Τα θετικά αποτελέσματα στη μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών των ατόμων 70 ετών και άνω, επιβεβαιώνουν πόσο σημαντικός και καθοριστικός είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού για προστασία από τη νόσηση, καθώς και για επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες το συντομότερο δυνατό.

*φωτό αρχείου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ