Εμβολιάστηκε εκτός σειράς ο πρώην πρόεδρος του Περού και τιμωρήθηκε με δεκαετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Must Read

Για δέκα χρόνια αποκλείστηκε από δημόσια αξιώματα ο Μαρτίν Βισκάρα, πρώην πρόεδρος του Περού, αφού εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό πέρυσι, χωρίς να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για αυτό, πριν καν αρχίσει στη χώρα η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης.

Το Κογκρέσο του Περού επέβαλε την στέρηση του δικαιώματος να ασκεί δημόσιο αξίωμα στον Βισκάρα, που ηγήθηκε της χώρας από το 2018 έως το 2020, διότι έλαβε το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm, στα τέλη του περασμένου έτους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο 58χρονος πολιτικός δεν θα μπορέσει να καταλάβει την έδρα στο κοινοβούλιο που κέρδισε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Το κοινοβούλιο δεν είναι υπεράνω του νόμου και του Συντάγματος»

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε το Κογκρέσο ότι «διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (…) στερώντας μου το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, κατά παραβίαση των ορθών διαδικασιών», προσθέτοντας πως το κοινοβούλιο «δεν είναι υπεράνω του νόμου και του Συντάγματος».

Ο Βισκάρα δεν είναι ο μόνος πολιτικός στον οποίο επιβλήθηκε στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε αποκλείστηκε από κάθε δημόσιο αξίωμα για ένα χρόνο, η πρώην υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι για οκτώ χρόνια.

Σχεδόν 500 πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο που είναι γνωστό στο Περού ως ‘Vacuna-Gate’ – το ότι δηλαδή εμβολιάστηκαν πρόωρα και εκτός σειράς για την Covid-19. Κατηγορούνται ότι προωθήθηκαν στη λίστα αναμονής για να λάβουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ωστόσο πολλοί λένε ότι ανοσοποιήθηκαν μέσω της εθελούσιας συμμετοχής τους σε κλινικές δοκιμές. Στην περίπτωση του Βισκάρα, το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Περού που έκανε την κλινική δοκιμή τον διέψευσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This