Πέμπτη 13/5/2021

ΕΜΑ για εμβόλιο J&J: «Υπάρχουν επεισόδια θρόμβωσης, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια»

«Πολύ σπάνιες» οι παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου και «σαφώς περισσότερα» τα οφέλη από τον εμβολιασμό για την πρόληψη της Covid-19

Την πιθανότατα σύνδεσης του εμβολίου της Johnson & Johnson με περιστατικά θρομβώσεων ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), τονίζοντας, ωστόσο, ότι (όπως και στην περίπτωση της AstraZeneca) τα οφέλη από τον εμβολιασμό για την πρόληψη της Covid-19 είναι σαφώς περισσότερα.

Ειδικότερα, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως βρήκε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 και σπάνια θέματα θρομβώσεων σε ενήλικες που είχαν λάβει το εμβόλιο στις ΗΠΑ. Η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) συμπέρανε ότι θα πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση για θρομβώσεις στο αίμα στις οδηγίες του εμβολίου. «Οι υγειονομικοί και όσοι θα λαμβάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων σε διάστημα τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό», τονίζεται σε  σχετική ανακοίνωση.

Ο EMA ερεύνησε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ανάμεσά τους και 8 αναφορές από τις ΗΠΑ με περιστατικά θρομβώσεων, μια εκ των οποίων είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, η PRAC ανακοίνωσε πως μια «προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος, με χαμηλά αιμοπετάλια» θα πρέπει να προστεθεί στις προειδοποιήσεις του προϊόντος της Janssen (Johnson & Johnson). Η Επιτροπή Ασφάλειας κατέληξε, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι αυτά τα συμβάντα θα πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνιες παρενέργειες» του εν λόγω εμβολίου.

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί με J&J στις ΗΠΑ

Από τις 13 Απριλίου, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών, εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, και στην πλειονότητά τους αφορούσε σε γυναίκες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.

Η PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε «μη συνηθισμένα σημεία», όπως οι φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, με την ονομασία Vaxzevria.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ