Πέμπτη 17/6/2021

Ισπανία: Άκρως επιτυχημένο το πείραμα της συναυλίας με τους 5.000… μασκοφόρους! (video)

Τα PCR τεστ σε όλους όσοι είχαν συμμετάσχει, έδειξαν ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι υπήρξε μετάδοση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης»

Καμία απολύτως ένδειξη μετάδοσης του νέου κορωνοϊού δεν καταγράφηκε στην Ισπανία, σχετιζόμενη με τη συναυλία την οποία παρακολούθησαν 5.000 θεατές, που όλοι τους είχαν κάνει τεστ και φορούσαν μάσκες!

Το εν λόγω άκρως επιτυχημένο, όπως αποδείχτηκε, πείραμα έλαβε χώρα στις 27 Μαρτίου στην Βαρκελώνη, με τη συμμετοχή 5.000 ατόμων, τα οποία, αν μη τι άλλο, το διασκέδασαν με την ψυχή τους, φορώντας μεν προστατευτικές μάσκες, αλλά χωρίς να χρειάζεται, φυσικά, να τηρούν αποστάσεις, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, ότι ναι, υπάρχει τρόπος να διοργανωθούν ασφαλείς συναυλίες εν καιρώ πανδημίας.

Τα PCR τεστ που έγιναν σε όλους όσοι είχαν συμμετάσχει στην συναυλία δεκαπέντε ημέρες μετά, έδειξαν ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης», ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου Trias i Pujol της Μπανταλόνα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι συμμετέχοντες είχαν περάσει από τεστ αντιγόνων πριν από την συναυλία και φορούσαν μάσκες FFP2, ενώ, τόσο ο εξαερισμός, όσο και οι δυνατότητες πρόσβασης σε συγκεκριμένους χώρους όπως οι τουαλέτες, ήταν αυστηρά ελεγχόμενες. Σύμφωνα με τον γιατρό, μόνο 6 θετικά περιστατικά ανιχνεύθηκαν ανάμεσα στους 5.000 θεατές δεκαπέντε ημέρες μετά τη συναυλία και οι διοργανωτές είναι βέβαιοι ότι «για τα τέσσερα από τα έξι περιστατικά, η μετάδοση δεν έγινε κατά τη διάρκεια της συναυλίας». «Με βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνων και τη χρήση μάσκας, μπορούμε να εγγυηθούμε ένα ασφαλές περιβάλλον», είπε.

Το πείραμα, από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, οργανώθηκε από εταιρείες διοργάνωσης φεστιβάλ και το νοσοκομείο Germans Trias i Pujol, που ήθελαν να αποδείξουν ότι η πραγματοποίηση συναυλιών είναι δυνατή παρά την πανδημία.

Και στην Ολλανδία, με συμμετοχή 1.300 ατόμων

Μία ακόμη συναυλία – «τεστ» διοργανώθηκε στις αρχές του Μαρτίου στην Ολλανδία με την συμμετοχή 1.300 ατόμων. «Για μία ακόμη φορά, η Βαρκελώνη και η βαρκελωνέζικη κουλτούρα είναι πρωτοπόροι σε μία πρωτοφανή κατάσταση κατά την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτιστική δραστηριότητα με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις», δήλωσε ο Ζάουμε Κολμπόνι, αντιδήμαρχος του δήμου της Βαρκελώνης, κατά την συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του πειράματος.

«Είναι εφικτή η χαλάρωση των περιορισμών και ο συνδυασμός του με πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν», πρόσθεσε. «Ο κόσμος είχε τα μάτια στραμμένα επάνω μας, πολλοί μας ρωτούσαν πώς το κάναμε», εξήγησε ο Άντζελς Πόνσα, αρμόδιος για τον Πολιτισμό στην τοπική καταλανική κυβέρνηση.

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, η ίδια ομάδα ερευνητών είχε οργανώσει πιλοτικό πρόγραμμα σε αίθουσα της Βαρκελώνης, με 500 θεατές που είχαν προηγουμένως περάσει από τεστ. Λίγες ημέρες αργότερα, κανείς δεν είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φτωχός συγγενής