«Ντου από παντού» στις πολυεθνικές της τεχνολογίας: «Ναι» και από την Ευρωβουλή στην… παγκόσμια φορολόγησή τους!

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για ένα σύστημα διεθνούς ελάχιστης φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών

Must Read

Απολύτως σύμφωνους βρίσκει τους ευρωβουλευτές η πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 21% στα κέρδη των πολυεθνικών της τεχνολογίας, σε ένα ψήφισμα για τους διεθνείς δημοσιονομικούς κανόνες.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σήμερα σε σχετική απόφαση   με 549 ψήφους υπέρ, έναντι 70 κατά και 75 αποχές, συμφωνώντας πως «είναι επείγον να εγκαθιδρυθεί ένα ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης των εταιριών σε διεθνές επίπεδο». Στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ένα σύστημα διεθνούς ελάχιστης φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών και προκειμένου να δοθεί τέλος στο δημοσιονομικό ντάμπινγκ στο οποίο επιδίδονται σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το σχέδιο προτάθηκε πριν από κάμποσες εβδομάδες από τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να αυξήσουν τα δημοσιονομικά τους έσοδα από τις επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ένα μαζικό σχέδιο υποδομών. Σκοπός είναι πρώτα απ’ όλα να αυξηθεί η συμβολή των επιχειρήσεων του διαδικτύου που κατηγορούνται για φοροαποφυγή λόγω των διαφορετικών φορολογικών νόμων σε κάθε χώρα.

Πρόταση για φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες

Αν οι διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ αποτύχουν, οι ευρωβουλευτές εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει «να προχωρήσει μόνη της» και κρίνουν απαραίτητο οι φόροι «να καταβάλλονται εκεί όπου δημιουργείται πραγματικά η αξία». Καλούν την Ε.Ε. να παρουσιάσει «μια πρόταση για έναν φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες και έναν οδικό χάρτη της Επιτροπής με διάφορα σενάρια με ή χωρίς τη συμφωνία του ΟΟΣΑ».

Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν προχθές, Μ. Τρίτη, την υποστήριξή τους στην αμερικανική πρόταση για ένα ελάχιστο παγκόσμιο φόρο. Το Παρίσι έκανε πρόσφατα λόγο για έναν φορολογικό συντελεστή 12,5%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This