BBC: «Μαύροι» οι πρόγονοι των Βρετανών!

Αντιρατσισμός ή φιάσκο;

Must Read

Το BBC έχει κατηγορηθεί ότι επαναπροσδιορίζει τη βρετανική ιστορία, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένα παιδικό πρόγραμμα θα διδάξει πως οι πρώτοι κάτοικοι του «έθνους» ήταν μαύροι.

Ένα επεισόδιο της παιδικής σειράς του BBC «Horrible Histories», Τρομακτικές ιστορίες δηλαδή, θα επικεντρωθεί στον ρόλο των μαύρων στο παρελθόν της Βρετανίας. Η συγκεκριμένη σειρά ξεκίνησε το 2009 και χρησιμοποιεί σκίτσα για να βοηθήσει τους νέους να εξοικειωθούν με «ενοχλητικά» κεφάλαια από την ιστορία.

Στις 7 Μαΐου, το επεισόδιο αφιερωμένο στη «μαύρη ιστορία» θα περιλαμβάνει τους ακτιβιστές Black Lives Matter.

Μιλώντας στο Telegraph, ο δημιουργός της εκπομπής, Ρίτσαρντ Μπράντλεϊ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας της Μινεάπολης, καθώς και η ανατροπή ενός αγάλματος του δουλεμπόρου του 17ου αιώνα, Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ, δημιούργησε την ανάγκη να «επανεκτιμηθεί» το τι σκέφτονται οι Βρετανοί για το παρελθόν τους.

Υποστήριξε  ότι το εν λόγω επεισόδιο θα αποδείξει πώς η Βρετανία ήταν «πάντα μια χώρα με πολλές φυλές και εθνικότητες».

Σε μια προσπάθεια να δείξουμε στους νέους ότι το έθνος είχε μαύρους κατοίκους «από την αρχαιότητα», ένα από τα σκίτσα του επεισοδίου θα απεικονίζει τα «αφρικανικά στρατεύματα τοποθετήθηκαν κατά μήκος του τείχους του Ανδριανού», όταν η χώρα ήταν υπό ρωμαϊκή κατοχή τον τρίτο αιώνα μ.Χ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης ένα τραγούδι σχετικά με το πώς οι προϊστορικοί Βρετανοί είχαν σκούρο δέρμα «πριν αυτά τα νησιά γίνουν Βρετανία». Η μελωδία είναι μια αναφορά σε ένα απολίθωμα, γνωστό ως Cheddar Man, που χρονολογείται 10.000 χρόνια πριν. Μια πρόσφατη ανάλυση DNA των λειψάνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο προϊστορικός άνθρωπος είχε σκούρο δέρμα και μαύρα σγουρά μαλλιά.

Ο Μπράντλεϊ ισχυρίστηκε ότι οι συγγραφείς του προγράμματος είχαν δουλέψει «προσεκτικά» για να διασφαλίσουν ότι έχουν σωστή πλευρά της «μαύρης ιστορίας», προσθέτοντας ότι τόσο οι νέοι όσο και οι δάσκαλοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το θέμα.

«Όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε ιδέα για την ευθύνη που καταλήξαμε να έχουμε. Υπάρχει ευθύνη για να το κάνουμε σωστό » συμπλήρωσε.

Κρίνοντας όμως από τις απαντήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί θεώρησαν ότι το πρόγραμμα έκανε κακή δουλειά στην ακριβή απεικόνιση και αναμετάδοση της ιστορίας της χώρας.

Ωστόσο, πολλοί άλλοι υπερασπίστηκαν το Horrible Histories και υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε τίποτα ανακριβές σχετικά με το τι διδάσκει η εκπομπή στα παιδιά. Αρκετά σχόλια κοροϊδεύουν την οργή για το επεισόδιο «μαύρη ιστορία»  Χαρακτηρίζοντας τη έκφραση  «λευκού τρόμου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη σειρά προκαλεί  αντιπαραθέσεις. Τον Φεβρουάριο, η σειρά κατηγορήθηκε για «αντι-βρετανικά» συναισθήματα για την προβολή  ενός τραγουδιού που ανέφερε ότι δημοφιλή « Βρετανικά» προϊόντα όπως η ζάχαρη, το τσάι και το βαμβάκι είναι προϊόντα του ιμπεριαλιστικού παρελθόντος της χώρας και «ειλικρινά εκλάπησαν» από το εξωτερικό!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This