Κυριακή 16/5/2021

Βέλγιο: Αγρότης κόντεψε να προκαλέσει «διπλωματικό επεισόδιο» με τη Γαλλία, αλλάζοντας τα σύνορα! (video)

Η πέτρα... του σκανδάλου και φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών, χρονολογείται από το 1819

Aναταραχή προκάλεσε ένας αγρότης στο Βέλγιο, όταν αποφάσισε από μόνος του να «αναδιαμορφώσει» τα σύνορα της πατρίδας του με τη Γαλλία!

Το γεγονός γνωστοποίησε ντόπιος ιστοριοδίφης, ο οποίος, περπατώντας στο δάσος, παρατήρησε ότι μια πέτρα που αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, είχε μετακινηθεί κατά… 2,29 μέτρα. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, κάποιος Βέλγος αγρότης, προφανώς «ενοχλημένος» από την πέτρα που βρισκόταν στον δρόμο του τρακτέρ του, θεώρησε λογικό να τη μετακινήσει μέσα στο γαλλικό έδαφος.

Το περιστατικό, που, θεωρητικά, θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, εντούτοις αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα και από τις δυο πλευρές, με τον δήμαρχο του βελγικού χωριού Erquelinnes, να δηλώνει στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1: «Ήμουν χαρούμενος, η πόλη μου ήταν μεγαλύτερη, αλλά ο δήμαρχος του Bousignies-sur-Roc δεν συμφώνησε». «Πρέπει να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε έναν νέο πόλεμο στα σύνορα», δήλωσε αστειευόμενος ο δήμαρχος του γειτονικού γαλλικού χωριού.

Να την επιστρέψει στην αρχική της θέση

Σημειώνεται πως οι τοπικές βελγικές αρχές σχεδιάζουν να επικοινωνήσουν με τον «ταραχοποιό» αγρότη, για να του ζητήσουν να επιστρέψει την πέτρα στην αρχική της θέση. Εάν αυτό δεν συμβεί, η υπόθεση θα μπορούσε να καταλήξει στο βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα έπρεπε να καλέσει την γαλλο-βελγική συνοριακή επιτροπή, που παραμένει αδρανής από το 1930.

Σημειώνεται πως τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου εκτείνονται στα 620 χιλιόμετρα και θεσμοθετήθηκαν επίσημα βάσει της Συνθήκης του Κορτρίκ, που υπογράφηκε το 1820, μετά την ήττα του Μέγα Ναπολέοντα στο Βατερλώ πέντε χρόνια νωρίτερα. Όσον αφορά στην εν λόγω πέτρα… του σκανδάλου, χρονολογείται από το 1819.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ