Το εμπόριο Τουρκίας-Ισραήλ αυξάνεται, ασχέτως με το αν οι σχέσεις τους επιδεινώνονται

Μπορεί να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στην πολιτική, αλλά το εμπόριο είναι άλλος... θεός

Must Read

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έφτασαν στον… πάτο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο τζαμί Al-Aqsa την περασμένη εβδομάδα και την οργισμένη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να… ανθίζει παρόλα αυτά, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya.

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σήμερα είναι 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανήλθαν στην εξουσία, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜIK).

Το Ισραήλ κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των εισαγωγέων τουρκικών αγαθών και υπηρεσιών το 2020, σύμφωνα με την έκθεση, με εισαγωγές αξίας 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ίδιο έτος. Αυτό είναι ένα άλμα από το 2019, όταν το Ισραήλ είχε την ένατη θέση στον κατάλογο των καταναλωτών των τουρκικών εξαγωγών.

Οι εξαγωγές τροφίμων της Τουρκίας στο Ισραήλ αυξήθηκαν επίσης από πέρυσι. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2020, οι πωλήσεις ξηρών καρπών αυξήθηκαν κατά 64%, τα θαλασσινά κατά περισσότερο από 36% και τα δημητριακά και τα όσπρια κατά σχεδόν 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 25%.

Με τα χρόνια, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Ερντογάν σε γεγονότα στο Ισραήλ, το εμπόριο αυξάνεται σταθερά, δείχνει η έκθεση.

Για παράδειγμα, το 2017, όταν οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή».

Ο Τούρκος Πρόεδρος φιλοξένησε τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2018 και είπε: «Το να ενεργείς για τους Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν σήμερα από Ισραηλινούς ληστές, σημαίνει να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η ανθρωπότητα δεν είναι ακόμα νεκρή».

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ πλησίασε ένα δεύτερο ρεκόρ στα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί να υπάρχει «κόκκινη γραμμή» στην πολιτική, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει μια παράλληλή της στο εμπόριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This