Παρασκευή 25/6/2021

Αραβοτουρκικά ΜΜΕ καταγγέλλουν: Η Deutsche Welle λογοκρίνει τις επικριτικές αναφορές για το Ισραήλ

Τι αναφέρει εσωτερικό έγγραφο δύο σελίδων προς τους συντάκτες του γερμανικού ΜΜΕ

Σύμφωνα με τουρκικά και αραβόφωνα ΜΜΕ (TRT, Taghrib News Agency, M99 TV), η γερμανική Deutsche Welle (DW) έχει «περιορίσει» τις κριτικές αναφορές για το Ισραήλ επικαλούμενη την «ειδική ευθύνη της Γερμανίας» προς το εβραϊκό κράτος λόγω του Ολοκαυτώματος.

Αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει:

Το συντακτικό συμβούλιο της DW απαγόρευσε στους δημοσιογράφους και τους συντάκτες του να καλύπτουν τα εγκλήματα του «απαρτχάιντ» και της δίωξης των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κυβέρνηση, σε έναν νέο φύλλο οδηγιών που στάλθηκε στο προσωπικό εν μέσω της πρόσφατης κλιμάκωσης στην περιοχή.

Το εσωτερικό έγγραφο δύο σελίδων, το οποίο έχει διαρρεύσει και κοινοποιήθηκε στα social media, υπογραμμίζει ότι η κληρονομιά του Ολοκαυτώματος και η ειδική ευθύνη της Γερμανίας έναντι του Ισραήλ, παραμένουν ακρογωνιαίοι λίθοι του συντάγματος της χώρας και της εξωτερικής πολιτικής της.

«Ως DW, δεν αμφισβητούμε ποτέ το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως κράτους και δεν επιτρέπουμε σε άτομα που εργάζονται σε μας να το κάνουν», δήλωσε στο προσωπικό η αρχισυντάκτης του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Manuela Kasper-Claridge.

«Δεν αναφερόμαστε ποτέ σε ισραηλινό απαρτχάιντ ή καθεστώς απαρτχάιντ στο Ισραήλ. Αποφεύγουμε επίσης να αναφερόμαστε σε αποικιοκρατία ή αποικιοκράτες», σημειώνεται στο έγγραφο.

«Σεβόμαστε την ελευθερία του λόγου και της γνώμης και το δικαίωμα των ανθρώπων να επικρίνουν οποιαδήποτε από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ωστόσο, η κριτική για το Ισραήλ γίνεται αντισημιτισμός όταν προσπαθεί να αμαυρώσει, να δυσφημίσει και να απονομιμοποιήσει το κράτος του Ισραήλ ή του εβραϊκού λαού και του πολιτισμού καθεαυτού», προσθέτεται.

Η Deutsche Welle εδώ και καιρό δέχεται επικρίσεις για την μεροληπτική αναφορά της στην επίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη, καταλήγει το ρεπορτάζ του Taghrib News Agency.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ