«Καλώς ήρθατε», θα λέει η ΕΕ στους πλήρως εμβολιασμένους από τρίτες χώρες, αλλά με έναν αστερίσκο

Τα εμβόλια που κατασκευάζονται επί του παρόντος σε Ρωσία και Κίνα, δεν θα είναι στην «πράσινη λίστα» σε μια ακόμη επίδειξη μικροπολιτικής και... στενομυαλιάς από την ΕΕ.

Must Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να ανοίξει τα σύνορά της σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο κατά τον οποίο τα ταξίδια στο μπλοκ έχουν περιοριστεί αυστηρά, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Ο Κρίστιαν Βίγκαντ δεν διευκρίνισε πότε θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή (οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση αυτή που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα).

«Οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν να αναβαθμίσουν την προσέγγιση για ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο συνιστά τώρα στα κράτη μέλη να χαλαρώσουν ορισμένους από τους τρέχοντες περιορισμούς, ιδίως για όσους εμβολιάστηκαν … Το συμβούλιο θα πρέπει επίσης να επεκτείνει σύντομα τον κατάλογο των μη-ευρωπαϊκών χωρών με καλή επιδημιολογική κατάσταση από όπου επιτρέπονται τα ταξίδια βάσει των νέων κριτηρίων που συμφωνήθηκαν σήμερα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Απαιτείται ακόμη επίσημη τελική έγκριση, αλλά δεν είναι αμφίβολο. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κάνει εγκεκριμένα εμβόλια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πράγμα που σημαίνει προφανώς ότι όλα τα εμβόλια που διατίθενται σήμερα στις ΗΠΑ θα είναι «πράσινα», αλλά τα εμβόλια που κατασκευάζονται επί του παρόντος στη Ρωσία και την Κίνα, δεν θα είναι, σε μια ακόμη επίδειξη μικροπολιτικής και… στενομυαλιάς από την ΕΕ.

Παράλληλα, ο Κρίστιαν Βιγκάν επισήμανε ότι «την ίδια ώρα, για να μειωθεί ο κίνδυνος να εισχωρήσουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην ΕΕ, το Συμβούλιο συμφώνησε σε έναν μηχανισμό φρένου έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στα κράτη μέλη να δρουν γρήγορα και με συντονισμένο τρόπο».

Η ΕΕ παρουσιάζει σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο που πιστεύει ότι θα ενισχύσει την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της COVID-19 με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την προτεινόμενη άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.

Υπό τις πιέσεις αναπτυσσόμενων χωρών να συμφωνήσει στην άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) για εμβόλια και θεραπείες, το σχέδιο της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε περιορισμούς στις εξαγωγές, δεσμεύσεις από τις εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων και τη χρήση των υφιστάμενων κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Η καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες πρέπει να είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συζήτηση για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια, ο Ντομπρόβσκις είπε στους βουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εξετάσει σε ποιο βαθμό η προσωρινή άρση της συμφωνίας TRIPS (Συμφωνία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον τομέα του Εμπορίου) του ΠΟΥ συνεισφέρει στην επέκταση της διαθεσιμότητας των εμβολίων.

Η Ινδία και η Νότια Αφρική έχουν καλέσει τα μέλη του ΠΟΕ από τον Οκτώβριο να άρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια ως έναν τρόπο που θα διασφαλίσει την παγκόσμια τροφοδοσία. Η συζήτηση για το θέμα αυτό αναζωπυρώθηκε εκ νέου προσφάτως, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας αυτής.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ο μοναδικός, πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί η οικουμενική πρόσβαση είναι η αύξηση της παραγωγής, ο ευρύτερος και ταχύτερος διαμοιρασμός των εμβολίων καθώς και το να γίνουν τα σκευάσματα αυτά προσιτά από οικονομικής άποψης.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το σχέδιο της ΕΕ έχει τρία στοιχεία. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο, τονίζοντας ότι η ΕΕ είχε εξαγάγει τα μισά από τα εμβόλια που έχουν παραχθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εταιρίες παραγωγής και ανάπτυξης εμβολίων θα πρέπει να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις ότι θα αυξήσουν την παροχή προς ευπαθείς αναπτυσσόμενες χώρες στο κόστος παραγωγής, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης τους ισχύοντες κανόνες του ΠΟΕ που επιτρέπουν σε χώρες να παρέχουν «υποχρεωτικές άδειες» σε εταιρίες μεταποίησης που είναι έτοιμες να παράγουν σε τιμή κόστους χωρίς τη συναίνεση του κατόχου της πατέντας, που θα μπορούσε να λάβει κάποιο αντίτιμο χωρίς όμως να βγάλει κέρδος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This