Πριν συναντήσει τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν ετοιμάζεται για… παρακάλια σε αμερικανικές εταιρείες

Ψάχνει απελπισμένα επενδυτές ο σουλτάνος βλέποντας την τουρκική οικονομία να βυθίζεται

Must Read

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη με ανώτατα στελέχη περίπου 20 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων με αντικείμενο συζήτησης επενδύσεις στην Τουρκία, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters, με μία να τονίζει ότι η τηλεδιάσκεψη προορίζεται να είναι ένα πρελούδιο της συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, τον Ιούνιο.

Οι πηγές, με γνώση της τηλεδιάσκεψης της 26ης Μαΐου, ανέφεραν ότι αυτή διοργανώθηκε από το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το γραφείο επενδύσεων της τουρκικής προεδρίας, την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και την Ένωση Επιμελητηρίων και Ανταλλαγής Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB).

Μια πηγή του κλάδου της βιομηχανίας δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε εν αναμονή προγραμματισμένης συνάντησης στις 14 Ιουνίου μεταξύ του Μπάιντεν και του Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Άλλη πηγή είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμμετείχε στον προγραμματισμό της τηλεδιάσκεψης αφήνοντας να εννοηθεί έτσι ότι θα γίνει κατόπιν τουρκικής πρωτοβουλίας, αφού η οικονομία της χώρας ψάχνει ενίσχυση απελπισμένα. Δεν κατέστη σαφές ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν.

«Είναι ένας τρόπος να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ένα είδος προκαταρκτικής εργασίας πριν από μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπάιντεν», δήλωσε στο Reuters η πρώτη πηγή, του κλάδου της βιομηχανίας, η οποία όπως και οι άλλες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Η Άγκυρα «θέλει το εγχώριο και το διεθνές ακροατήριο να λάβει το μήνυμα που βασικά λέει ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος», πρόσθεσε η πηγή.

Μια τέταρτη πηγή τόνισε ότι διευθύνοντα στελέχη της Microsoft και του Netflix θα λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε με όχι και ιδιαίτερη προθυμία: «Αυτή η συνάντηση είναι ιδιωτική και ανεπίσημη, επομένως δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε λεπτομέρειες».

Ο Μπάιντεν τηρεί αποστάσεις από τον Ερντογάν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και σε μια στροφή από τη στάση του προκάτοχου του Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνησή του επέκρινε τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δύο ηγέτες είχαν μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία, στις 23 Απριλίου, όταν προγραμματίστηκε η συνάντηση του ΝΑΤΟ και όταν ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι ο Λευκός Οίκος θα χαρακτηρίσει γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη της Άγκυρας.

Μια τρίτη πηγή είπε ότι ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διευθυντικών στελεχών, θα συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη κατά την οποία ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει μια ομιλία και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας άγγιξαν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν να τις αυξήσουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια, μεταξύ άλλων οι αμερικανικοί δασμοί στον τουρκικό χάλυβα και η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα το 2019, που ώθησε την κυβέρνηση Τραμπ να αποβάλει την Τουρκία από μια κοινοπραξία παραγωγής αεροσκαφών F-35.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This