Τετάρτη 4/8/2021

Νέα βουτιά ρεκόρ της τουρκικής λίρας μετά το αίτημα Ερντογάν για μείωση επιτοκίων

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο 17,1% τον Απρίλιο, από 16,2% τον Μάρτιο

Η λίρα της Τουρκίας βυθίστηκε σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου αφότου Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έχει απολύσει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας σε λιγότερο από τρία χρόνια, λέει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά.

Η λίρα έπεφτε για λίγο περισσότερο από 3% σε πάνω από 8,8 ανά δολάριο αργά την Τρίτη, όταν ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια στην κρατική τηλεόραση TRT, πριν ανακάμψει.

Σήμερα, διαπραγματευόταν στα 8,61 ανά δολάριο.

«Μίλησα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Για αυτό, πρέπει να δούμε τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο για να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια. Εάν η Τουρκία μειώσει το βάρος των επιτοκίων στις επενδύσεις, τότε θα εξαλείψει τις πιέσεις κόστους στον πληθωρισμό», είπε ο Ερντογάν.

Η λίρα υποχώρησε στο προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ των 8,62 ανά δολάριο την Παρασκευή λόγω ανησυχιών σχετικά με τον παγκόσμιο πληθωρισμό και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτό καθιστά τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών, όπως τα τουρκικά ομόλογα, λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο 17,1% τον Απρίλιο, από 16,2% τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές μετά την κρίση που υπέστη η Αργεντινή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ