Τετάρτη 28/7/2021

G7 προς Κίνα: Την καλούμε να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες

Σαφώς πιο ήπιοι τόνοι από πλευράς Μακρόν

Να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ μεγάλο βαθμό αυτονομίας κάλεσαν, σε αυστηρό ύφος, την Κίνα οι ηγέτες της Ομάδας των «επτά», σύμφωνα με μια -σχεδόν- τελική εκδοχή του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της G7.

«Θα προωθήσουμε τις αξίες μας, καλώντας, μεταξύ άλλων, την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με τη Σιντζιάνγκ και τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας για το Χονγκ Κονγκ που κατοχυρώνονται στην Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη και στον Βασικό Νόμο», ανέφερε η G7.

g7 1

H G7 υπογράμμισε επίσης τη «σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση θεμάτων στο Στενά». «Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του στάτους κβο και αύξησης των εντάσεων», επισήμαναν οι ηγέτες των «επτά».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να διατηρήσει ήπιους τόνους στο εν λόγω ηχηρό κοινό ανακοινωθέν, λέγοντας πως, παρόλες τις διαφορές, οι ηγέτες των επτά ισχυρών οικονομιών θέλουν να συνεργαστούν με τη χώρα «σε όλα τα παγκόσμια θέματα». Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Κορνουάλη, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι η G7 «δεν είναι μια λέσχη εχθρική προς την Κίνα», αλλά είναι ένα «σύνολο δημοκρατιών» που θέλει «να εργαστεί μαζί με την Κίνα σε όλα τα παγκόσμια θέματα», παρά τις διαφορές που υπάρχουν.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ