Μπάιντεν και Πούτιν με μικρό καλάθι στο ελβετικό… φρούριο

Πυρηνικά, κλίμα, κυβερνοασφάλεια και η τύχη φυλακισμένων Αμερικανών και Ρώσων στις δύο χώρες στην ατζέντα των συνομιλιών

Must Read

Αν και η Γενεύη είναι μια πόλη μάλλον εξοικειωμένη στα μεγάλα διπλωματικά γεγονότα, η σημερινή συνάντηση κορυφής (13:00 τοπική ώρα) ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

  • Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Η ανάγκη για τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας κινητοποιεί τις τελευταίες ώρες περίπου 4.000 αστυνομικούς, στρατιωτικούς και μέλη των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι καλούνται να εγγυηθούν πως «όλα θα πάνε καλά», τόσο στην περιοχή του πάρκου και της Βίλας La Grange, όπου θα γίνει η πολυαναμενόμενη συνάντηση.

Σε φρούριο έχει μετατραπεί και το ξενοδοχείο «Intercontinental», στο οποίο από χθες το απόγευμα έχει καταλύσει η αμερικανική αποστολή με επικεφαλής τον Μπάιντεν, ενώ ο Πούτιν αναμένεται στη Γενεύη λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όπως και να ‘χει, πολιτικοί αναλυτές ήδη προσπαθούν να «αναγνώσουν» τι μπορεί να προκύψει από μια τέτοια συνάντηση, που μπορεί να μην έχει τα ιστορικά πολιτικά χαρακτηριστικά συναντήσεων του παρελθόντος ανάμεσα στην αμερικανική και την πάλαι ποτέ σοβιετική -μετέπειτα ρωσική- ηγεσία. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Μπάιντεν δεν είναι… Αϊζενχάουερ, ούτε Κένεντι, όπως δεν μοιάζει επίσης στους Νίξον και Ρέιγκαν. Συγχρόνως, και ο Πούτιν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε Χρουστσόφ ούτε Μπρέζνιεφ και σίγουρα όχι Γκορμπατσόφ. Είναι δύο ηγέτες με εντελώς διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα, οι οποίοι κινούνται όμως σε έναν κόσμο με αρκετά… ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά.

Τον τόνο για το τι μπορεί να αναμένει κανείς από τη σημερινή συνάντηση έδινε χθες το Κρεμλίνο. «Δεν είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν συμφωνίες. Αντιμετωπίζω αυτή τη συνάντηση με αισιοδοξία» δήλωνε την Τρίτη ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, ενώ τόνιζε πως η ισορροπία στα πυρηνικά, η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια και η τύχη των Αμερικανών και των Ρώσων υπηκόων που κρατούνται σε φυλακές της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα είναι τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών.

Ο Μπάιντεν, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως προσέρχεται… ζεστός στη συνάντηση, καθώς προηγήθηκε η συμμετοχή του στις συνόδους του G7 και του ΝΑΤΟ, ενώ χθες έλαβε μέρος και στη Σύνοδο Ε.Ε.-ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, συζήτησε με τους Ευρωπαίους εταίρους και τα ζητήματα των προκλήσεων του Πεκίνου, αλλά και την απειλητική στάση της Μόσχας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This