Πέμπτη 5/8/2021

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποιος είναι ο αμφιλεγόμενος νέος Πρόεδρος του Ιράν

«Έγινε πρόεδρος αντί να διερευνηθεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», λέει η Διεθνής Αμνηστία

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, με το μαύρο του τουρμπάνι και τα παραδοσιακά ρούχα των ιερωμένων, παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των πιο φτωχών και υπέρμαχος της μάχης κατά της διαφθοράς, με τη Διεθνή Αμνηστία, ωστόσο, να έχει άλλη άποψη.

Επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής του Ιράν, ο 60χρονος χοτζατολεσλάμ (μια βαθμίδα κάτω από τον αγιατολάχ στους σιίτες ιερωμένους), υπερσυντηρητικός και χωρίς εξάρσεις, είναι θιασώτης της τάξης, όπως αναφέρουν τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ.

Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις «για συνέργεια σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εξελέγη με περισσότερο από το 62% των ψήφων ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τη  Παρασκευή στο Ιράν. Τον Αύγουστο θα διαδεχθεί τον Χασάν Ρουχανί.

nb raisi rouhani
Ο νυν Πρόεδρος Χασάν Ρουχανι και ο επόμενος, Εμπραχίμ Ραϊσί

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1960 στην ιερή πόλη Μασχάντ, ο Ραϊσί διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Καράζ, δίπλα στην Τεχεράνη, σε ηλικία μόλις 20 ετών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.

Το 2016 ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.

Μαθητής του ανώτατου ηγέτη

Ο Ραϊσί, που φορά πάντα το μαύρο τουρμπάνι του «σεγιέντ» (απόγονου του Μωάμεθ), παρακολούθησε τα μαθήματα θρησκευτικών και ισλαμικού δικαίου του αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, από το 2018 δίδαξε και ο ίδιος ένα σιιτικό σεμινάριο στη Μασχάντ. Πολλά ιρανικά μέσα θεωρούν ότι ενδέχεται να είναι ο διάδοχος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο οποίος θα γίνει 82 ετών τον Ιούλιο.

Εξάλλου ο Ραϊσίν είναι μέλος του Συμβουλίου των Ειδικών, που διορίζει τον ανώτατο ηγέτη.

Είναι παντρεμένος με τη Τζαμιλέχ Αλαμολχοντά, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σαχίντ- Μπεχεχντί της Τεχεράνης και έχουν δύο κόρες. Ο Ραϊσί είναι γαμπρός του Αχμάντ Αλαμολχοντά, ιμάμη και περιφερειακού εκπροσώπου του ανώτατου ηγέτη στη Μαχσάντ, τη δεύτερη πιο ιερή πόλη του Ιράν.

Γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να προσπαθήσει να συσπειρώσει την ιρανική κοινωνία που είναι διχασμένη στο θέμα των ατομικών ελευθεριών – στο οποίο ο Ροχανί απογοήτευσε παρά τις υποσχέσεις του- ο Ραϊσί δεσμεύθηκε να αναχθεί σε υπερασπιστή «της ελευθερίας της έκφρασης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Ιρανών και της διαφάνειας».

Δεσμεύσεις τις οποίες μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς δεν πιστεύουν, θεωρώντας τον Ραϊσί αχυράνθρωπο, την απουσία πολιτικής εμπειρίας του οποίου καταγγέλλουν εκτιμώντας ότι θα τον καταστήσει ανίκανο να κυβερνήσει.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι θέλει να σχηματίσει «μια κυβέρνηση του λαού για ένα ισχυρό Ιράν» και υπόσχεται να εξαλείψει «τις εστίες διαφθοράς».

Για την ιρανική αντιπολίτευση που βρίσκεται στην εξορία το όνομα του Ραϊσί συνδέεται με τις μαζικές εκτελέσεις μαρξιστών και αριστερών κρατούμενων το 1988, την εποχή που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης.

nb raisi ebrahim1

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο του Ιράν για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση το Σάββατο αναφέροντας ότι ο νεοεκλεγμένος ηγέτης του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, εμπλέκεται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βασανιστηρίων και αναγκαστικών εξαφανίσεων.

Η έκθεση, η οποία εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη του Ραϊσί ως νικητή των προεδρικών εκλογών του Ιράν, καταδικάζει την άνοδο του στην προεδρία αντί να υποβληθεί σε έρευνα.

Επικαλούμενη τη Γενική Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnès Callamard, η έκθεση ανέφερε: «Ο Εμπραχιμ Ραϊσί ανέβηκε στην προεδρία αντί να διερευνηθεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της δολοφονίας, της αναγκαστικής εξαφάνισης και των βασανιστηρίων, είναι μια απαίσια υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία κυριαρχεί στο Ιράν».

Και συνεχίζει: «Το 2018, ο οργανισμός μας τεκμηρίωσε πώς ο Ραϊσί ήταν μέλος της ‘ επιτροπής θανάτου’, η οποία εξαφάνισε βίαια και εκτέλεσε εξωδικαστικά κρυφά χιλιάδες πολιτικούς αντιφρονούντες στις φυλακές Evin και Gohardasht κοντά στην Τεχεράνη το 1988. Οι συνθήκες που περιβάλλουν τη μοίρα των θυμάτων και το πού βρίσκονται τα σώματά τους, μέχρι σήμερα, συγκαλύπτονται συστηματικά από τις ιρανικές αρχές, ισοδυναμούν με συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ακόμα ότι ο Ραΐσι «είχε προεδρεύσει μιας ανεξέλεγκτης καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ υπηρετούσε ως επικεφαλής δικαστικής εξουσίας του Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια».

Ανέφερε ακόμα ότι η καταστολή είχε δει «εκατοντάδες ειρηνικούς αντιφρονούντες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη διωγμένων μειονοτικών ομάδων να κρατούνται αυθαίρετα. Υπό την εποπτεία του, το δικαστικό σώμα έχει επίσης δώσει γενική ατιμωρησία σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και δυνάμεις ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για τη δολοφονία εκατοντάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Χαμενεΐ: «Το έθνος νίκησε την προπαγάνδα του εχθρού»

nb iran ekloges

«Το ιρανικό έθνος απέδειξε με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών ότι κέρδισε μία ακόμη φορά την προπαγάνδα των μισθοφορικών ΜΜΕ του εχθρού», δήλωσε σήμερα ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης.

Πριν από τις εκλογές, ο Χαμενεΐ είχε προτρέψει επανειλημμένως τους συμπατριώτες του να μην ανταποκριθούν σε μια εκστρατεία για μποϊκοτάζ των εκλογών, που είχε απευθύνει η εξόριστη αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί επικράτησε από τον πρώτο γύρο, όμως οι αρχές δεν έχουν προς το παρόν ανακοινώσει εκτιμήσεις για τη συμμετοχή.

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Ραϊσί για τη νίκη του

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον σκληροπυρηνικό Ιρανό δικαστή για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενo έναν αξιωματούχο του γραφείου τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Ο Πούτιν εξέφρασε, επίσης, ελπίδα για την «περαιτέρω ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ