Δευτέρα 2/8/2021

Λήξη της «ομηρίας» του Ever Given: Οι Αρχές της Διώρυγας του Σουέζ τα βρήκαν με την πλοιοκτήτρια εταιρεία!

Από τα 916 εκατομμύρια δολάρια που διεκδίκησε αρχικά το Κάιρο, οι Γιαπωνέζοι θα κληθούν, τελικά, να καταβάλουν 550 εκατομμύρια ως αποζημίωση

Επετεύχθη, επιτέλους, συμφωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ever Given, και το γιγαντιαίο -μήκους 400 μέτρων και βάρους 200.000 τόνων- πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που από τις 23 Μαρτίου και επί έξι ημέρες είχε μπλοκάρει τη Διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αποπλεύσει και πάλι ελεύθερο!

Ειδικότερα, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τελετή για τον εορτασμό της «υπογραφής της συμφωνίας» και τον απόπλου του πλοίου, που από τα τέλη Μαρτίου κρατείται «αιχμάλωτο» από τις αιγυπτιακές αρχές, καθώς, σύμφωνα με την Αρχή της Διώρυγας, η Αίγυπτος απώλεσε 12 με 15 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, από τη στιγμή που από τη συγκεκριμένη δίοδο διέρχεται το 10% το παγκόσμιου εμπορίου. Άλλωστε, συνολικά 422 ήταν τα πλοία που είχαν αποκλεισθεί τον περασμένο Μάρτιο στη διώρυγα, τα οποία μετέφεραν εμπορεύματα 26 εκατομμυρίων τόνων.

Στις αρχές του Ιουνίου, η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε την επίτευξη «αρχικής» συμφωνίας για την καταβολή αποζημίωσης από την ιαπωνική εταιρεία Shoei Kisen, πλοιοκτήτρια του Ever Given, στην Αίγυπτο, έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες του πλοίου. Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούσε το ύψος της αποζημίωσης, καθώς αρχικά το Κάιρο διεκδίκησε 916 εκατομμύρια δολάρια, προτού μειώσει το ποσόν αρχικά στα 600 εκατομμύρια, για να καταλήξει στα 550 εκατομμύρια.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ