Σάββατο 16/10/2021

Πως μια κούπα καφέ κάθε μέρα βοηθά στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern.

Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Οι επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 40.000 συμμετέχοντες της βρετανικής Biobank (σ.σ. μεγάλη μακροχρόνια μελέτη βιολογικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διερευνά τις αντίστοιχες συνεισφορές της γενετικής προδιάθεσης και της περιβαλλοντικής έκθεσης στην ανάπτυξη ασθενειών), συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους συνηθειών, μεταξύ 2006 και 2010.

Ο σκοπός ήταν να αποκαλυφθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, μεταποιημένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών και της πιθανής μετάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrients, «η συνήθης κατανάλωση 1 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από 1 φλιτζάνι / ημέρα».

«Οι πιθανότητες θετικότητας COVID-19 ήταν 0,90, 0,90 και 0,92 όταν κατανάλωναν 1 φλιτζάνι, 2-3 κύπελλα και 4+ φλιτζάνια καφέ / ημέρα (έναντι <1 φλιτζάνι / ημέρα), αντίστοιχα», αναφέρει η μελέτη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ που μπορούν, εν μέρει, να ανακουφίσουν τα σύνδρομα που συνδέονται με τη «σοβαρότητα και θνησιμότητα του COVID-19». Οι ειδικοί τόνισαν ότι ο αντίκτυπος του καφέ στην ασθένεια αξίζει περαιτέρω διερεύνησης.

Η μελέτη ανέλυσε επίσης τη συσχέτιση των ασθενειών με άλλα προϊόντα. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, ενώ το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) δείχνει το αντίθετο αποτέλεσμα, που δεν συνδέεται με το ίδιο το κρέας, αλλά μάλλον με τα επιβλαβή πρόσθετα των τροφίμων.

«Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας του COVID-19 για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ